Il Grand' Inquisitor

Luisa Miller in Luik

De Waalse Opera is nu ook eindelijk van start gegaan met haar eerste échte productie... als je hun Ring-hernemingen van de afgelopen maanden even niet meetelt. Daarvoor hebben ze een productie van de Opéra National de Montpellier van Verdi's Luisa Miller naar Luik gehaald.

Het is een neutrale, nietszeggende productie van Jean-Claude Fall. Er is amper een decor, enkel een hellend vlak waar een paar bomen opstaan. Dat speelvlak kan verticaal gezet worden om het donkere kasteel van Graaf Walter voor te stellen. Maar in dat decor gebeurt niet veel... Fall beperkt zich tot het verkeer regelen tussen koorleden en solisten.

Luisa Miller werd gezongen door Virginia Tola. Ze heeft een redelijk uniek klinkende, oncharmante stem. In de hoogte worden haar noten nauwelijks omgeven door boventonen waardoor ze nogal schraal klinkt. En zoals vaak bij jongere zangers is enig gevoel voor Verdi ook haar vreemd. Ze voldoet zeker niet aan mijn idee van een Verdi-zangeres. In januari gaat ze ook Fiordiligi zingen in de Munt... hopelijk ligt die rol haar beter.

Marcel Vanaud, die Luisa's vader zingt, kent zijn Verdi uiteraard wel, alhoewel zijn stem stilaan opgedroogd is en hij het affraseren vaak achterwege laat. Maar dat neemt niet weg dat zijn uitvoering van "Sacra la scelta" een van zijn betere momenten van de laatste jaren is.

De tenor Keith Ikaia-Purdy zong Rodolfo. Hij heeft de beste stem van de bezetting. Zijn stem klinkt heel homogeen zonder de minste vermindering in slagkracht in de hoogte of de laagte, enkel met een minimieme insnoering rond zijn passagio. Over het algemeen zingt hij met voorbeeldig legato, maar het mag nog wat meer zijn... bepaalde delen van "Quando le sere al placido" zijn niet echt in elkaar verkneed. De stem klinkt goed, maar is wel nogal veel hetzelfde.

De twee 'slechterikken' werden goed vertolkt door de vaste waarden van Luik: Wojtek Smilek (graaf Walter) en Léonard Graus (Wurm). Het was een voorstelling die zijn momenten had, maar het is niet echt de hoogvlieger van het seizoen.

Publicatie: woensdag 23 november 2005 om 19:52
Rubriek: Opera