Il Grand' Inquisitor

Elena Zaremba in De Munt

Het recital van Elena Zaremba in de Munt was tevens een voorstelling in de reeks Muziek en Poëzie. Deze "avond in het Russisch" paste ook in Europalia Rusland, waarmee drie vliegen in één klap geslagen werden. De bindende factor in zo'n Muziek-en-Poëzie-voorstelling is meestal een bepaalde dichter. In dit geval was dat Mikhaïl Lermontov.

Voor het muziek-deel van de avond zong Zaremba, aan de piano begeleid door Ivary Ilja, liederen op teksten van Lermontov, waarvan de ene componist al onbekender is dan de andere... op een occasioneel lied van Rimsky-Korsakov, Tchaikovsky of Dargomizhsky na. Elena Zaremba heeft een prachtige, donkere mezzo-stem die ze vol overgave en variatie inzet voor zowel een Kozakken-wiegenlied van Gretchaninov, een ingetogen Gebed van Mussorgsky of een aangrijpend verinnerlijkte Liefde van een dode van Tchaikovsky, wat voor mij het hoogtepunt van de avond was.

Het poëzie-deel werd verzorgd door de jonge Russische actrice Ludmila Skripkina. Terwijl Zaremba zong, zat zij meestal aan een bureautje met een ganzeveer de volgende tekst te schrijven. Tussendoor droeg zij teksten van Lermontov voor. Het gebruik van het Russisch als voertaal schept wel een extra afstand, die niet bestaat in het geval van een gelijkaardige Franse, Duitse of Engelse avond. Maar Skripkina slaagt er redelijk goed in om de sfeer van de teksten weer te geven... vooral in de dramatischere teksten, zoals de monoloog van de Demon, of het gevecht met de panter in Een ondoordringbare muur.

Wat me wel lichtjes stoorde, was dat Skripkina blijkbaar versterking nodig had om hoorbaar te zijn. Het is niet dat de balans slecht was of zo, maar de sfeer en de klank van de stem verandert wel. De klank komt ook altijd van dezelfde kant, onafhankelijk van waar ze op het podium staat. Dat was vooral opvallend in de paar momenten dat ze dialogeert met Zaremba, die uiteraard zonder microfoon spreekt. Het was niet onoverkomelijk, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat er geen Russische acteur kon gevonden worden, die nog wel weet hoe hij in een zaal moet spreken...

Publicatie: zaterdag 5 november 2005 om 22:59
Rubriek: Liedrecital