Il Grand' Inquisitor

Israel in Egypt in deSingel

deSingel is een project gestart om, gespreid over verschillende jaren, alle oratoria van Handel op te voeren. De rode draad doorheen deze onderneming is het koor Collegium Vocale Gent. Het is dan ook niet geheel toevallig dat ze de reeks beginnen met een koororatorium als Israel in Egypt, waar de rol van de solisten redelijk beperkt is. Voor deze uitvoering werden ze ondersteund door het Freiburger Barockorchester onder leiding van Marcus Creed.

Het oratorium is gebaseerd op het boek Exodus en beschrijft in het eerste deel de zeven plagen van Egypte en Moses die de Israelieten uit Egypte wegleidt, inclusief het splitsen van de Rode Zee.

In het tweede deel - "Moses's Song" - reflecteren het koor en de solisten over de grootsheid van God. En het is in dit deel dat de solisten nog redelijk vaak aan het woord komen. In de eerste plaats is dat de tenor James Gillchrist, die eerder dit jaar al een indrukwekkende Evangelist was. Ook nu weer haalt hij alle mogelijke dramatiek boven in zijn expressie, zijn aria "The enemy said, I will pursue" is één gigantische woede-uitbarsting.

De altpartij werd door de contratenor Matthew White gezongen... gezien mijn relatieve afkeer van dit stemtype, kon hij mij niet echt boeien. Johannette Zomer begint stilaan op mijn zenuwen te werken met haar eng, genepen vibrato en de manier waarop ze zich de hoogte inslingert. Ik was dan weer wel onder de indruk van de twee bassen - twee koorleden Matthias Jahrmärker en Matthew Brook - die even als solist optraden voor het duet "The Lord is a man of war". Maar het was het koor dat de verdiende triomfen oogstte...

Publicatie: vrijdag 28 oktober 2005 om 21:51
Rubriek: Oratorium