Il Grand' Inquisitor

Patrick Delcour in Luik

De bariton Patrick Delcour maakt deel uit van de Luikse "troupe" en blijkbaar vond de Opéra Royal de Wallonie het nodig om hem een liedrecital te laten verzorgen, samen met de pianiste Diane Andersen.

Maar om een liedrecital te brengen is toch wel een minimum aan stem nodig. Patrick Delcour heeft zeker geen grote stem, noch op het vlak van volume, noch op het vlak van kwaliteit. Hij beperkt zich dan ook tot het zingen van de noten... in het beste geval, want zijn stem is niet altijd even stabiel en als de noten wat te hoog of wat te laag liggen, dan verliest zijn stem ook nog eens aan substantie. Enige interpretatie was dan ook ver te zoeken.

Het programma zag er nochtans interessant uit, met een hoop liederen én componisten waar ik nog nooit van gehoord heb. Centraal stond echter Richard Wagner. Zijn liederen werden geconfronteerd met de liederen van Belgische Wagner-epigonen. Wagner en zijn epigonen werden van elkaar gescheiden door pianostukken, zoals een uittreksel uit een suite voor piano van ene Victor Vreuls, of de pianobewerking van Liszt van Isoldes Liebestod.

De eerste twee liederen waren ballades van Goethe, in het Frans vertaald door Jules Abrassart en getoonzet door Emile Mathieu. De eerste ballade was Le barde - beter gekend als "Der Sänger", waarmee Werner Güra eergisteren toevallig ook zijn recital begon - gevolgd door Le roi des aulnes (Erlkönig). Delcours eendimensionale expressie was een teken aan de wand en een voorafspiegeling van de rest van het recital. Hij eindigde het recital met de "eerste versie" van Wagners Wesendonk Lieder (zonder Stehe still of Schmerzen). Het was vooral met deze liederen dat de instabiliteit van zijn stem opviel... heel pijnlijk.

Het recital werd nog verder ontsierd door het provinciale Luikse publiek, dat het nodig vond om op alle mogelijke en onmogelijke momenten te applaudiseren. Het publiek klonk op het einde laaiend enthousiast en ze zullen ongetwijfeld nog wat bisnummers gekregen hebben... maar daar heb ik niet op gewacht.

Mocht er toch iemand nieuwsgierig zijn naar dit programma... Patrick Delcour en Diane Andersen hebben het ook opgenomen voor Etcetera onder de titel "Wagnerian Songs".

Publicatie: vrijdag 7 oktober 2005 om 22:39
Rubriek: Liedrecital