Il Grand' Inquisitor

Olaf Bär in Schwarzenberg

Ik sloot mijn bezoek aan de Schubertiade af met een recital van de bariton Olaf Bär en zijn vaste pianist Helmut Deutsch. Olaf Bär staat voor mij altijd garant voor een geslaagd recital. Hij is een liedvertolker van de "oude" school, die geen rare bewegingen maakt op de scène of het nodig acht om Schubert te hercomponeren.

Het eerste deel van de avond is typisch voor hem... Schubertliederen op teksten van Schiller. Ik kan eigenlijk geen andere zanger - afgezien van Robert Holl - bedenken die het aandurft om deze gigantisch lange liederen te zingen. Het heeft er enigszins mee te maken dat die Schiller-liederen niet allemaal even geniaal of geïnspireerd zijn. Het eerste lied "Die Erwartung" duurt bijvoorbeeld minstens een paar strofen te lang. En het zijn enkel de recitatieve delen - zoals 'Stille, was schlüpft durch die Hecken raschelend mit eilendem Lauf ?' - die even kunnen boeien. Het slotlied, het verhaal van "Der Taucher", is echter van een ander kaliber. De dramatische inleving waarmee Olaf Bär het verhaal vertelt, maakt duidelijk waarom het soms als een mini-opera omschreven wordt. Helmut Deutsch, die vaak teveel op de achtergrond blijft, speelt nu wel een centrale, soms zelfs dominante rol.

Na de pauze brachten ze Der Jahreskreis in Liedern. Het was hetzelfde programma als een paar jaar geleden in Wigmore Hall. De liederen doorheen de jaargetijden zijn afwisselend van Schubert en Brahms. Ik denk dat velen in het publiek zich konden identificeren met het trage en lome "Unbewegte, laue Luft" van Brahms... gezien de tropische temperaturen die ook in Schwarzenberg heersten. En net zoals in Londen, liet ik me weer charmeren door "An die Apfelbäume, wo ich Julien erblickte"... vreemd dat niemand anders dat lied zingt.

Met de bisnummers "Frühlingsglaube" en een aanstekelijk en oneindig gedifferentieerd "Mein Mädel hat einen Rosenmund" - het zit nóg in mijn hoofd - beëindigde Olaf Bär mijn weekje Schubertiade... wordt vervolgd.

Publicatie: vrijdag 24 juni 2005 om 21:10
Rubriek: Liedrecital