Il Grand' Inquisitor

Petra Lang in De Munt

In januari van dit jaar was Petra Lang nog in Gent voor een liedrecital. Ik was toen niet echt overtuigd van haar prestatie; interpretatie was onbestaande en haar stem was niet echt present en werd regelmatig overstemd door de piano... alhoewel voor dat laatste de dubieuze akoestiek van de Gentse opera deels schuld treft.

Toen ze eergisteren een vergelijkbaar programma zong in De Munt - weliswaar met Wolfram Rieger aan de piano in plaats van Charles Spencer - waren mijn verwachtingen dan ook niet echt hoog gespannen. Maar tot mijn grote verrassing bleek er veel veranderd te zijn. Alleen haar gezichtsexpressie is nog niet aangepast aan een zaal waarbij het publiek praktisch op haar schoot zit, maar vocaal geeft ze nu blijk van veel dynamiek en kleur. Ze overgiet de liederen met massa's rubato; het is op het randje van het aanvaardbare, maar naar mijn smaak nog altijd aan de juist kant van die grens.

Net als in Gent begon ze met Brahms en eindigde ze met Strauss. Maar tussenin twee andere componisten: Schumann met Frauenliebe und -leben en Bergs Sieben frühe Lieder.

Opvallend bij Brahms was dat ze - net als Barbara Bonney een week eerder - ook Von ewiger Liebe zong. De uitvoering door de mezzo is een stuk gevarieerder en boeiender. Petra Lang maakt een veel duidelijker onderscheid tussen de stemmen van "der Bursche" en "das Mägdelein", hoofdzakelijk door te spelen met de kleur in haar stem.

Door haar uitbundig gebruik van rubato in de Schumann komt de cyclus als zijnde heel traag over. Maar desalniettemin slaagt ze erin om constant de spanning te houden. Wolfram Rieger speelt daar ook een grote rol in. Als hij in het instrumentale naspel van Helft mir, ihr Schwestern de sfeer oproept van de vrouw die traag naar het altaar schrijdt, is het duidelijk dat hij niet voor niets tot de top behoort van de Liedpianisten.

Na de pauze kwamen we terecht in Petra Langs natuurlijke biotoop en kregen we een Berg te horen die Wagneriaanse dimensies aannam. En na de even grootse Strauss - haar oneindig legato in Die Nacht is adembenemend - ging ze na de ovatie nog even door met drie Strauss-bisnummers.

Musique3 zendt het recital uit op 12 januari en Klara op 27 januari.

Petra Lang heeft ook een website: www.petralang.org.

Publicatie: zondag 15 december 2002 om 22:24
Rubriek: Liedrecital