Il Grand' Inquisitor

Dialogues des Carmélites in Luik

De Waalse Opéra heeft een esthetisch mooie en een muzikaal bevredigende Dialogues des Carmélites op de planken gezet. Voor de gelegenheid stond - een zichtbaar ontroerde - Speranza Scappucci nog eens in de Luikse orkestbak.


Blanche, Madame de Croissy

In de enscenering van Marie Lambert-Le Bihan zit de vader van Blanche al op het podium nog voor de voorstelling begint. Zijn dienaar Thierry ligt er als een luiwammes bij. Op het einde van de eerste scène wordt al duidelijk dat er iets revolutionairs op komst is als Thierry ostentatief in de zetel van de markies gaat zitten. De personenregie is een sterk aspect van deze productie... ook de koorleden die het merendeel van de karmelietessen vertolken, worden voor een keer niet op een hoopje gezet.

Het slimme decor van Cécile Trémolières bestaat aanvankelijk enkel uit hoge glazen wanden als de glasramen van een moderne kerk, terwijl ze voor de zangers wel historisch correcte kostuums ontworpen heeft. Een verhoogd speelvlak wordt de kamer van de oude priores, de vloer ervan wordt in de laatste scene opgetrokken en hangt als een gigantische guillotine boven het schavot... terwijl de zusters een voor een onthoofd worden en in de put vallen. Het blijft toch een van de meest aangrijpende scènes uit de volledige operaliteratuur.

Alexandra Marcellier is een uitstekende Blanche, al is haar stemvoering nog wat wisselvallig tijdens het eerste bedrijf. Ze zingt met een unieke, bij momenten opvallend donkere, klank. Ze geeft goed uitdrukking aan haar chronische angsten, maar leeft ook mee in het stervensuur van Mme de Croissy. Julie Pasturaud is een opvallend jonge zangeres voor de oude priores, maar ze zingt een doorleefde sterfscène met de nodige maturiteit.

Ook Sheva Tehoval maakte indruk als Soeur Constance met haar ruime en stralende sopraan. Julie Boulianne stelde wel teleur als Mère Marie: haar stem klinkt wel vaak mooi maar ze beschikt niet over voldoende autoriteit om in deze rol echt te overtuigen. Oorspronkelijk zou Eva-Maria Westbroek de rol van Mme Lidoine vertolken, maar ze werd goed vervangen door Claire Antoine, al klinkt haar hoogte soms wat wild. Een andere vervanging is die van Reinoud Van Mechelen door Bogdan Volkov, die de rol van de Chevalier zong met een mooie tenor en in perfect Frans.

Publicatie: woensdag 28 juni 2023 om 18:46
Rubriek: Opera