Il Grand' Inquisitor

Sophie Rennert in Hohenems

Het concert gisteren bij de Schubertiade was er een waar verschillende disciplines samenkwamen: een strijkkwartet, een pianist en een zangeres. De bijdrage van Sophie Rennert was eerder beperkt, maar was wel spectaculair.


(foto © Schubertiade Hohenems)

De avond begon met een strijkkwartet van Haydn (opus 77/1), uitgevoerd door het Minetti Quartett. Het kwartet werd nadien uitgebreid met de contrabassist Josef Gilgenreiner en de pianist Fazil Say voor de Mozart-concertaria Ch'io mi scordi di te.

Mozart schreef deze concertaria voor Nancy Storace, die later de eerste Susanna zou worden, op een tekst die hij eerder al getoonzet had als een alternatieve aria voor Idamante in Idomeneo. Sophie Rennert gaf een adembenemende uitvoering. Haar stem klinkt heel mooi in de Markus-Sittikus-Saal, groot en warm, stralend en teder. Alle gevoelens passeren de revue. Haar coloraturen parelen mooi, al wordt haar stem iets harder in hoogste regionen. Een zeer opwindende uitvoering.

Na de pauze zong ze nog Schuberts Die Forelle als een aperitiefhapje voor de hoofdbrok van de avond: Schuberts Forellenkwintet met zijn aanstekelijk Scherzo, maar vooral het vierde deel met de forellenvariaties. Elke instrument krijgt zijn "moment de gloire", maar het was toch de pianovariatie die eruit sprong. Fazil Say maakte er een spektakelstuk van... het leek wel alsof hij de muziek ter plekke improviseerde. Een avond met niets dan glimlachende gezichten op het einde...

Publicatie: dinsdag 4 oktober 2022 om 11:05
Rubriek: Concert