Il Grand' Inquisitor

Georg Zeppenfeld in Hohenems

Er lopen niet zo heel veel échte bassen rond op deze wereld... en het clubje bassen dat liederen zingt, is helemaal verwaarloosbaar. Als dan een wereldbas als Georg Zeppenfeld het liedpodium betreedt en meteen Winterreise zingt - gisteren begeleid door Gerold Huber - dan is dat meteen een evenement.


(foto © Schubertiade Hohenems)

Ook Zeppenfeld staat niet echt bekend als een liedzanger... nog niet. Hij is vooral bekend als vertolker van de grote Wagnerrollen. Bayreuth is zijn tweede thuis, maar hij heeft zelfs ooit een opmerkelijke Gurnemanz bij de Vlaamse Opera gezongen. Gisteren maakte hij zijn debuut bij de Schubertiade. Het was een van die zeldzame debuten van het type "veni, vidi, vici".

Er is natuurlijk zijn prachtige en ruime basstem, die in de laagte die heerlijke orgelklanken heeft van een zwarte bas, maar die ook kan opklaren met mooie heldere tonen. Dit breed spectrum aan kleuren wordt nog eens onderstreept met een perfecte uitspraak en dictie. Een Winterreise die alleen maar mooi gezongen wordt, wordt heel snel saai. Maar Zeppenfeld heeft ook iets te vertellen, wat deze uitvoering tot een memorabele avond maakte.

Het sleutelmoment voor mij kwam in Der Wegweiser met de vraag: "welch ein törichtes Verlangen treibt mich in die Wüstenei'n". Die woestenij verwijst uiteraard naar het sneeuwlandschap waarin de Wanderer zich verschuilt, ver van alle mensen verwijderd. Maar het is ook de woestenij van zijn eigen gevoelens waarmee hij zich geconfronteerd ziet. Zeppenfeld zingt met een heel open en uitnodigende expressie naar het publiek toe. Met die openheid legt de Wanderer zijn ziel bloot. Je zou het als een therapeutische sessie bij een psychiater kunnen beschouwen waarin de Wanderer over zijn verloren liefde vertelt.

Zeppenfelds Winterreise is er dan ook een die gekenmerkt wordt door verdriet en teleurstelling, maar waar ook nog altijd een sluimerende liefde aanwezig is. Het zijn deze gevoelens die hij consequent doortrekt in alle liederen. Kortom, een beklijvende voorstelling. Ik kan alleen maar hopen dat hij de smaak te pakken heeft en dat we hem nog vaker in liedrecitals zullen kunnen bewonderen.

Publicatie: maandag 3 oktober 2022 om 10:09
Rubriek: Liedrecital