Il Grand' Inquisitor

La leçon de chant électro-magnétique in Bad Wildbad

Het hoeft niet altijd Rossini te zijn in Bad Wildbad... een korte operette van Offenbach is ideaal voor een namiddagvoorstelling op het Rossini-festival. Zeker als die operette de eerste keer opgevoerd werd tijdens één van de Parijse salons van Rossini.

La leçon de chant électro-magnétique is officieel een "bouffonerie musicale" en duurt ongeveer een half uur. Het verhaaltje gaat over de Italiaanse zangleraar Toccato die een unieke zangmethode ontwikkeld heeft: "la méthode néo-nervoso-électro-magnétique", die bestaat uit een soort handlegging op het hoofd van de student. Hij past dit toe op de Normandische herder Jean Matois... et voilà... hij is opgeleid om mee naar Italië te gaan om daar op te treden in Toccato's opera, een opera in achttien bedrijven.

De voorstelling vond plaats in het Königliches Kurtheater, een klein schattig theatertje met ongeveer 200 plaatsen. Jochen Schönleber was de regisseur van dienst. Meteen bij het opkomen van de pianist Paolo Raffo, opgemaakt als Offenbach, was het duidelijk dat het niet iedereen gegeven is om een komedie te regisseren. Grappen die tot in den treure uitgemolken worden, een figurant alias Rossini die wat doelloos in een zetel zit en niets grappigers doet dan chips eten, een verontwaardigde pianist die vergeten wordt bij het applaus, ... het is allemaal nogal amateuristisch. De drie aria's en één duet werden gelukkig wel goed gezongen door de bariton Emmanuel Franco als Toccato en Remy Burnens als Jean.

Om het concert verder te vullen, werd er een Rossini-salon georganiseerd met muziek van Rossini, ingeleid door Burnens en met nog twee jonge zangers. Zo zong de Poolse sopraan Katarzyna Guran bijvoorbeeld "La chansons du bébé", als bleitende baby vanuit een kindervoiture (dat is drie seconden grappig, geen drie kwartier), of hoorden we de Finse mezzo Iida Antola met een mooie "Tanti affetti". De vier zangers besloten de voorstelling met een pastoraal kwartet "L'Asia in faville" voor de ondertussen slapende Rossini.

Publicatie: vrijdag 22 juli 2022 om 08:53
Rubriek: Operette