Il Grand' Inquisitor

Rigoletto in München

Het Staatstheater am Gärtnerplatz, het tweede operahuis van München, heeft/had de gewoonte om opera's in het Duits op te voeren. Ze lijken daarvan terug te komen. De Rigoletto die ik er gisteren hoorde, was in alle geval in het Italiaans, zij het in een "adaptierte Fassung".


Gilda (foto © Christian POGO Zach)

Het is niet meteen duidelijk waar die adaptie op slaat. Op het eerste zicht en gehoor was het een normale voorstelling zonder opvallende wijzigingen. Ook scenisch was het - naar hedendaagse normen - een vrij klassieke productie. Walter Vogelweider heeft een betonnen decor ontworpen op een draaiplateau. De gangen, trappen en deuren voelen wat Escheriaans aan. Voor het laatste bedrijf wordt het decor een beetje aangepast, zodat Sparafucile en Maddalena een tankstation uitbaten.

De Rigoletto van regisseur Herbert Föttinger is geen bultenaar, maar een grapjas die aan The Joker doet denken en die zijn makeup en pruik verwijdert voor hij naar huis bij Gilda gaat. Met haar bril is Gilda een boekenwurm, zij het met een opstandig kantje. Als haar vader thuiskomt, geeft ze snel haar boek aan Giovanna... waarschijnlijk lectuur die ze niet behoort te lezen. De Duca is in deze productie een rijke en arrogante zakenman die feestjes met drugs en gewillige vrouwen organiseert.

Dirigent Oleg Ptashnikov leidt een degelijke bezetting. Alleen de Duca van Eric Fennell valt uit de toon met stem die constant op de rand van het kraken staat. De Kroatische Matija Meić is een uitstekende Rigoletto. Hij zingt met de donkere kleuren van een Verdi-bariton voor een grootse Cortigiani-scène en weet te ontroeren als hij over zijn overleden vrouw vertelt. Jennifer O'Loughlin zingt Gilda met een grote stem en vlotte coloraturen in "Caro nome", al klinkt haar triller op het einde wat vreemd. Bij de kleinere rollen moet de Monterone van de jonge Oostenrijker Alexander Grassauer vermeld worden, een mooie bas-bariton met het nodige gewicht voor een overtuigende "maledizione".

Publicatie: zondag 17 juli 2022 om 08:44
Rubriek: Opera