Il Grand' Inquisitor

La finta giardiniera in het Théâtre des Martyrs

De Midsummer Mozartiade is aan haar zesde editie toe. Met uitzondering van Die Zauberflöte, hebben ze ondertussen het ijzeren repertoire gehad en beginnen ze nu aan het minder bekende repertoire. Dit jaar stond het "dramma giocoso" La finta giardiniera op het programma.


Sandrina (foto © Gaël Bros)

Ongeveer tien jaar geleden heeft de Munt nog eens de legendarische Herrmannen-productie van La finta giardiniera hernomen, die gekenmerkt werd door het poëtische berkenbos. In het Théâtre des Martyrs domineren ook drie bomen het beperkte podium, dat gedeeld moet worden met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie (dat zoals gewoonlijk achter een gaas zit). Met beperkte scenische middelen (een tafeltje en vijf stoelen) heeft regisseur Eric Gobin weer een mooie enscenering in elkaar gestoken waarin een sterke personenregie elke rol een eigen karakter geeft.

De Mozartiade geeft een podium aan jonge zangers, een aantal daarvan kennen we van vorige edities. Maar dit jaar zijn er ook veel nieuwe, en ook internationale, namen te ontdekken. De bezetting werd aangevoerd door Amélie Robins in de titelrol. Deze Française zingt met een mooie en elegante sopraan. Ze weet goed het midden te houden tussen een onderdanige "giardiniera" en de noblesse van de markiezin. De twee andere sopranen hebben we al vaker gehoord. Laura Telly Cambier zong Arminda met haar warme en kleurrijke sopraan. Dorine Mortelmans was eens spitante Serpetta, die qua uitdrukkingskracht niet moet onderdoen voor een Despina.

De Spaanse mezzo Gema Hernández García kwam vocaal wat minder uit de verf in de travestie-rol van Ramiro. De mannelijke hoofdrol werd prachtig ingevuld door de Portugese tenor João Terleira. Hij zingt Belfiore met een leggiero-tenor en de scenische uitstraling van een jonge Florez. Kenny Ferreira was een degelijke Podestà, al klinkt zijn Italiaans soms wat vreemd. Ivan Thirion was tenslotte een luxe-bezetting voor de rol van Nardo, die hij als een voorloper van Leporello liet klinken...

Publicatie: zondag 3 juli 2022 om 10:32
Rubriek: Opera