Il Grand' Inquisitor

Christine Rice in Wigmore Hall*

De meeste zullen zich Christine Rice nog herinneren van haar weergaloze Handelvertolkingen in de Vlaamse Opera. Gisteren gaf ze een opmerkelijk recital in Wigmore Hall met Julius Drake.

Ze begonnen met de cyclus Tit for Tat van Britten. Christine Rice laat nog altijd een fantastisch mooie en homogene mezzo horen met warme lage noten. Haar vertolkingskwaliteiten kwamen echter volop aan bod in de vier Liederen en Dansen van de Dood van Mussorgsky.

Vanaf de eerste hypnotiserende woorden van het Wiegenlied voel je dat er iets gaat gebeuren. De verleidende woorden van de Dood - erg vergelijkbaar met die van de Erlkönig - sturen rillingen over mijn rug. Die woorden staan in schril contrast met de strijdvaardige moeder die probeert haar kind te beschermen... tevergeefs. In de meeslepende Serenade horen we de Dood weer op zijn verleidelijkst wat culmineert in een triomferend slot. Een iets minder dreigende Dood treedt op het voorplan in Trepak. Natuurfenomenen zoals ijzige stormwinden horen we in Rices stem, terwijl Julius Drake een voetenstampende trepak-dans in de piano laat losbarsten... waarbij ik aan de herbergscène uit Boris moest denken. Meer oorlogsgebulder komt uit de piano van de De Veldmaarschalk tot - in het stilste moment van de strijd - de Dood tevreden het slachtveld overschouwt. Alles bij elkaar was dit een overrompelende vertolking van deze cyclus en dé reden waarom je dit recital moet beluisteren.

Het recital werd afgesloten met een aantal liederen van Kurt Weill, waarin ze me iets minder kon overtuigen. De verschillende strofen van Was bekam des Soldaten Weib? hadden niet voldoende variatie: het was wachten tot het slot als de soldatenvrouw een Russische rouwsluier toegestuurd krijgt om een andere kleur te horen. Nannas Lied was al een stuk beter, waarbij elke herhaling van het refrein met toenemende intensiteit gezongen werd. Ze eindigde met Wie lange noch? waarin alle emoties van een sensueel begin over een smachtend verlangen tot wanhopige berusting de revue passeerden.

Publicatie: dinsdag 1 december 2020 om 21:26
Rubriek: Liedrecital