Il Grand' Inquisitor

Troi Valses in Luik

De opera van Luik voert elk jaar een operette (of een musical) op tijdens de Kerstperiode. Dit jaar staat er Troi Valses van Oscar Straus op het programma. Het is de Franse versie van "Drei Waltzer" die in 1937 aangepast werd voor Parijs, waarbij de tenorpartij vervangen werd door een spreekrol.

Het is het verhaal van drie generaties, dat begint in het Second Empire en eindigt in 1937. In elk bedrijf zien we het koppel Grandpré-Chalencey terugkeren. In 1867 zijn Fanny Grandpré en Octave de Chalencey verliefd op elkaar, maar moeten scheiden. In 1900 gebeurt hetzelfde met Yvette (Fanny's dochter) en Philippe (Octaves zoon). Het derde bedrijf eindigt met het happy end van de liefde tussen Irène Grandpré en Gérard de Chalencey.

Qua verhaaltje stelt het niet veel voor... het is enkel een aanleiding om operettemelodieën en walsen te kunnen uitvoeren. Die worden aan elkaar verbonden met dialogen, veel dialogen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het merendeel van de bezetting uit acteurs bestaat, die gelukkig niet al te veel moeten zingen. Maar als ze dat wel moeten doen, dan ontaardt het meestal in ritmisch declameren op muziek. Gelukkig zijn er weinig intonatierampen.

De hoofdrolspeelster Laurence Janot zingt en speelt de drie rollen van Fanny, Yvette en Irène Grandpré. Het is geen grote stem, maar meer dan behoorlijk voor deze voorstelling. Ze moet de voorstelling vocaal dragen, aangezien er nauwelijks aria's of ensembles door andere rollen gezongen worden, en slaagt daar zeer goed in. Maar in dit geval gaat het ook om het volledige pakket, aangezien ze ook veel te dansen heeft... van ballet (ze is een ex-ballerina) over wals tot tapdansen. Octave, Philippe en Gérard de Chalencey werd gespeeld door de acteur Jean-Baptiste Marcenac.

Jean-Louis Grinda heeft er een amusant spektakel van gemaakt dat crescendo gaat naar het laatste bedrijf. Het provincialisme en schooltoneelniveau van het eerste bedrijf had wat opgekrikt mogen worden. Maar het leukste moment kwam op het einde, ná de voorstelling, met een volledig gechoreografeerde in-ontvangst-nemen-van-applaus terwijl het orkest nog eens de drie walsen speelde.

Publicatie: woensdag 29 december 2004 om 10:06
Rubriek: Operette