Il Grand' Inquisitor

An die Musik in Londen*

Ten gevolge van de Engelse lockdown, schakelt Wigmore Hall ook weer over naar het regime van in juni met recitals uitgezonden vanuit een lege zaal. Voor het eerste recital heeft Joseph Middleton vier zangers meegebracht om - hoe toepasselijk - een ode te brengen aan de muziek.

Het was de mezzo Kitty Whately die het programma opende met Schuberts An die Musik, gevolgd door Purcells Sound the trumpet samen met de sopraan Sarah Fox. De eerste helft van het recital kregen we zo afwisselend telkens een lied van Schubert en Purcell te horen. In het tweede deel volgden een Brahms-groepje, en Franse en Engelse liederen.

Whately begon ook het tweede deel met onder andere Wie Melodien zieht es mir, weliswaar mooi gezongen maar de vonk sloeg nooit over. Sarah Fox was de meer expressieve van de twee. Ze kon me vooral overtuigen in het Engelse repertoire, zoals in Purcells Hark! the ech'ing air of Quilters Music, when soft voices die. Ze gaf wel een mooi beheerste uitvoering van Brahms' Lerchengesang, maar kon me toch ook niet helemaal overtuigen in dit repertoire.

De twee mannen waren de tenor Alessandro Fisher en de bariton Stephan Loges, die samen Purcells When Myra Sings zongen. Loges zong de drie Harfenspieler-Lieder, weliswaar afgeborsteld gezongen, maar datgene wat me zou kunnen ontroeren, ontbrak. In An die Leier kregen we wel een goede afwisseling tussen de robuuste wens voor heldenliederen en de lieftallige liefdesverzen.

Maar de zanger die boven iedereen uittorende, was Alessandro Fisher. Dit jaar zong hij het openingsrecital van het Oxford Lieder Festival en ook vandaag bevestigde hij de indruk die hij toen maakte. Zijn tekstprojectie is voorbeeldig met een kristalheldere uitspraak, zowel in het Engels, Frans als Duits. In Purcells If music be the food of love ciseleert hij de coloraturen. Met zijn honingzoete tenor verleidt hij in Schuberts An die Laute. En ook in het Frans is hij de elegantie zelve met twee keer de Verlaine-Mandoline van zowel Poldowski als Fauré.

Het zangerskwartet sloot het recital af als kwartet met een uitvoering van Arthur Sullivans Orpheus with his lute en - als bisnummer - Elgars There is sweet music.

Publicatie: maandag 9 november 2020 om 22:28
Rubriek: Liedrecital