Il Grand' Inquisitor

Liesbeth Devos en Denzil Delaere in Antwerpen

Het recital met Liesbeth Devos, Denzil Delaere en Jozef De Beenhouwer was het eerste recital van het nieuwe Antwerp LiedFest in de Antwerpse Opera. Op het programma stonden liederen van Robert en Clara Schumann.


(foto © Bruno Bonansea)

Maar hun recital werd ingeleid met twee Schumann-liederen, uitgevoerd door de twee jonge artiesten Fleur Strijbos en Simon De Paepe. Strijbos zong Du bist wie eine Blume en Meine Rose met een mooie sopraan, maar een nog wat korte adem. De Paepe speelt correct, maar het klinkt nog wat mechanisch... zeker als je nadien een Schumann-specialist als Jozef De Beenhouwer aan het werk hoort, waarvan elke noot betekenis krijgt.

Liesbeth Devos en Jozef De Beenhouwer hebben een paar jaar geleden het programma van vanavond op hun Liebesfrühling-CD gezet, zij het met een andere tenor. Liebesfrühling, het gezamenlijke Opus van Robert en Clara Schumann op liefdesgedichten van Rückert, was ook nu het centrale werk van de avond. Ze namen elk een deel van de liederen voor hun rekening. Liesbeth Devos is de betere liedzanger van de twee met een stuwende vertolking van Er is gekommen in Sturm und Regen, een charmant O ihr Herren of een hemelse Liebst du um Schönheit. Denzil Delaere heeft een degelijke lyrische tenor, maar liederen als Flügel ! Flugel ! of het mooie Rose, Meer und Sonne waren wat monoliet. Af en toe wordt een zin wel mooi afgefraseerd, maar er is weinig tekstbeleving. Er is wel een goede interactie in de duetten, zoals in het speelse Liebste, was kann denn uns scheiden ?.

De Liebesfrühling werd voorafgegaan en gevolgd door vier duetten, respectievelijk Schumanns Opus 34 en Opus 78. Delaere was op zijn best als de smachtende geliefde in Unter'm Fenster, maar wordt door Devos flirterig op afstand gehouden in Liebhabers Ständchen. Er und Sie heeft een van die typische meeslepende Schumann-melodieën en had ik graag nog eens als bisnummer gehoord, maar ze hernamen na het applaus en de bloemen het Tanzlied.

Publicatie: vrijdag 23 oktober 2020 om 22:48
Rubriek: Liedrecital