Il Grand' Inquisitor

Weihnachtsoratorium in het PSK

Zoals aangekondigd heeft het Collegium Vocale het concert, dat ze twee weken geleden in deSingel uitgevoerd heeft, herhaald in het PSK. Op het programma stonden dezelfde vier kantates uit het Weihnachtsoratorium van Bach. Alleen de twee vrouwelijke solisten waren anders.

Over de twee mannen heb ik niet veel meer te zeggen. Mark Padmore leek in de eerste twee kantates onder de indruk van de zaal en zette zijn stem onnodig onder druk. Maar tegen dat hij zijn aria "Nun mögt ihr stolzen Feinde schrecken" van de slotkantate moest zingen, had hij de balans juist. Peter Kooij maakte nog minder indruk dan in Antwerpen. Er zat zelfs geen lijn in bijvoorbeeld "Großer Herr, o starker König", hij moest op de meest gekke plaatsen naar adem snakken en zijn lage noten waren helemaal afwezig. Het leek wel of hij verkouden was, alhoewel er niets aangekondigd was.

Wat wel aangekondigd werd, was de vervanging van Letizia Scherrer door Johannette Zomer. Er zijn weinig sopranen die kunnen tippen aan Sibylla Rubens op het vlak van tekstinterpretatie, en dus ook Johannette Zomer niet. Daar komt nog bij dat haar stem helemaal niet mooi klinkt. Ik vermoed dat de negatieve invloed van Philippe Herreweghe er voor iets tussenzit dat ze zonder vibrato zingt. Want toen ze in augustus in Brugge de sopraanpartij in Bachs Hohe Messe zong, klonk ze wel "normaal".

Zelfs Ingeborg Danz schijnt eronder te lijden dat ze haar vibrato moet reduceren, waardoor haar stem minder vol en minder groot klinkt. Maar ze blijft natuurlijk een prachtige Bachvertolkster, die constant ontroert. Gewoon de tederheid waarmee ze 'den Schönsten, den Liebsten' zingt in de aria "Bereite dich, Zion" is pure perfectie. En het wiegenlied uit de tweede kantate is - in tegenstelling tot de vertolking van Elisabeth Popien - een echt slaaplied; haar aangehouden piano openingsnoot "Schlaaaaaaafe" lijkt uit het niets te komen. En de aria van Maria "Schließe, mein Herze" uit de derde kantate is vervuld van verwondering en nederigheid tegenover God. Het zijn vooral deze momenten die dit concert de moeite waard maakten.

Publicatie: zondag 19 december 2004 om 23:34
Rubriek: Oratorium