Il Grand' Inquisitor

IHWA-Preisträgerkonzert in Stuttgart*

Om de twee jaar organiseert de Internationale Hugo-Wolf-Akademie in Stuttgart een zangwedstrijd voor Liedduo's. Dinsdag begonnen 26 duo's aan de wedstrijd om gisteren met vijf finalisten over te blijven. De drie winnaars gaven vanmiddag hun laureatenconcert dat, net zoals de volledige wedstrijd, online te volgen was.


Konstantin Ingenpass (foto © Reiner Pfisterer)

Het concert begon met de derde prijs. Die ging naar de Duitse mezzo Ekaterina Chayka-Rubinstein, tevens de jongste deelneemster (°1998), en de Israelische pianiste Maria Yulin. Ze gaf een serieuze vertolking van Debussy's Colloque sentimental in goed Frans. In Schuberts Im Walde liet ze een mooie laagte horen. Na een tedere Die ihr schwebet van Hugo Wolf, volgde een adembenemende Totengräbers Heimweh... een groot Schubertlied voor een grote stem, moeiteloos duikt ze in de kelder voor "Hinab ins tiefe Grab". Ze eindigden met een charmante Begegnung. Met haar amper 22 jaar is dit een zangeres om in de gaten te houden.

De tweede prijs ging naar de Poolse sopraan Malgorzata Roclawska en de Oekraïense pianiste Olga Wien. In Strauss' Das Rosenband bloeit haar sopraan mooi open. Wolfs versie van Kennst du das Land leek me iets te hoog gegrepen: de lage noten hebben weinig gewicht en in de hoogte is er af en toe wat vermoeidheid te horen. Maar het was de virtuoze uitvoering van de pianopartij door Olga Wien die de aandacht trok. Het is niet voor niets dat ze de speciale pianistenprijs gewonnen heeft. De emoties die soms wat ontbraken bij Roclawska krijg je wel te horen - én te zien - bij Wien. Na een overstaanbare Apparition van Debussy heb ik het gevoel dat Roclawska de tweede prijs grotendeels aan haar pianiste te danken heeft.

De eerste prijs voor de Duitse bariton Konstantin Ingenpass en de Zuid-Koreaanse pianiste Hyun-hwa Park is een raadsel voor mij. Aan de ene kant begrijp ik de eerste prijs wel: hij heeft een prachtige en aangename stem en hij zingt met een uitstekende dictie. Maar aan de andere kant blijf ik op mijn honger zitten: op geen enkel moment voelde ik de klik die ik bij een grote liedzanger verwacht. Maar misschien moet ik hem eens echt live horen om me te laten overtuigen.

Hoe dan ook, wie dit concert of de prestaties van de andere deelnemers wil beluisteren, kan daarvoor terecht op het YouTube-kanaal van de wedstrijd...

Publicatie: zondag 4 oktober 2020 om 19:32
Rubriek: Liedrecital