Il Grand' Inquisitor

Die Schöpfung in het PSK

Tussen al de traditionele Bach- en Händelconcerten die tijdens de kerstperiode gegeven worden, lijkt Haydns oratorium Die Schöpfung een wat vreemde keuze. Maar dat is wat het Orchestre Philharmonique de Liège et de la Communauté Wallonie-Bruxelles en het Choeur Philharmonique de Namur, onder leiding van Louis Langrée, gisteren opvoerden in het PSK.

Raphael en Adam werden schitterend vertolkt door de Duitse bas Reinhard Hagen. Hij heeft een echt bastimbre, elke letter wordt duidelijk uitgesproken en elk woord krijgt de volle betekenis qua kleur en uitdrukking. Zijn twee dierenscheppingsaria's zijn pareltjes. Vooral in het recitatief "Gleich öffnet sich der Erde Schoß" (inclusief de indrukwekkend lage optie voor 'Am Boden das Gewürm') en de aria "Nun scheint in vollem Glanze der Himmel" kan hij zich uitleven om de leeuwen te laten brullen en de insekten te laten rondzwermen. Ik kan me hem zo voorstellen als vertolker van de Loewe-ballades.

Op het vlak van tekstbeleving en -projectie is Werner Güra bijna even goed, al klinkt hij iets minder afgeborsteld. In dit gezelschap valt Sophie Karthäuser een klein beetje uit de toon. Ze zingt wel heel mooi en engelachtig, maar ze komt niet zeer expressief uit de hoek... waardoor ze nogal kleurloos en dynamisch eentonig overkwam.

Dit concert zal de uitvoering met het Concertgebouworkest en Harnoncourt van een paar jaar geleden niet uitwissen, maar het was een meer dan behoorlijke uitvoering met een aantal topmomenten.

Publicatie: zondag 19 december 2004 om 11:15
Rubriek: Oratorium