Il Grand' Inquisitor

Perpetual Music in Berlijn*

Na het Rossini-concert in Pesaro, presenteerde Sonya Yoncheva vandaag het tweede "Perpetual Music"-concert. Ze had een schare artiesten uitgenodigd in de Berlijnse Staatsoper voor een gevarieerd programma.

Zo opende de pianist Olga Zado de avond met Schuberts "Rosamunde-Impromptu". Later zou ze nog verschillende andere artiesten begeleiden in nog meer instrumentale muziek. De zangers werden dan weer begeleid door de pianist Giuseppe Mentuccia.

Yoncheva beperkte haar optreden aanvankelijk tot een corona-veilige Là ci darem la mano met Alfredo Daza. Daza had eerder Urna fatale gezongen met een goed Verdi-timbre, met vooral een doorleefd recitatief en een stentoriaanse cabaletta. Michael Volle was de andere bariton die van de partij was. Hij kroop in de huid van Hans Sachs en zong Verachtet mir die Meister nicht met goede tekstbeleving. Er waren wel de paar gebruikelijke brulnoten, maar hij was beter dan de laatste keren dat ik hem gehoord heb.

Het is vijf jaar geleden dat ik Ekaterina Siurina en Charles Castronovo gehoord heb in hun duo-recital in de Munt. Siurina had de Juwelenaria uitgekozen. Haar ooit zilveren stem heeft wat meer patina gekregen, maar kan toch nog overtuigen als een jeugdige Marguerite, inclusief fantastische trillers. Haar echtgenoot had een iets originelere keuze gemaakt met Tutto parea sorridere uit Verdi's Il corsaro, gebracht met veel Italianitá en een vreemd achterover gestrekt hoofd dat net niet in de piano viel. Ook origineel was de keuze van de jonge Egyptische sopraan Fatma Said om haar borsten te laten vliegen in Non, monsieur mon mari uit Poulencs Les mamelles de Tirésias. Het is de eerste keer dat ik haar hoorde, maar ze heeft een heel mooie sopraan, is expressief in haar vertolking en zingt mooi Frans. Ik ben benieuwd hoe ze echt live klinkt.

De gastvrouw van de avond sloot het concert af met een Lascia ch'io pianga. Alles is nog her te beluisteren op medici.tv tot 1 december.

Publicatie: dinsdag 1 september 2020 om 21:58
Rubriek: Concert