Il Grand' Inquisitor

Hélène Lindqvist in Aurich

In Oost-Friesland, zeg maar de meest noord-westelijke hoek van Duitsland, bestaat al een aantal jaren een zomers kamermuziekfestival met zogenaamde "Gezeiten-Konzerte" op verschillende locaties in de streek. Dit jaar zijn ze uiteraard ook online gegaan. Sinds vorige vrijdag is zo het liedrecital met de sopraan Hélène Lindqvist en de pianist Philipp Vogler vanuit het Landschaftsforum in Aurich te horen.

Lindqvist en Vogler zijn ook de drijvende krachten achter "The Art Song Project", waarbij ze liederen van onbekende(re) componisten onder de aandacht willen brengen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het programma van hun recital volledig opgebouwd was met een selectie van totaal onbekende liederen, de meeste uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Ze begonnen met drei Heine-Lieder van Mario Castelnuovo-Tedesco. Lindqvist is een expressieve zangeres die Zu Halle auf dem Markt met zuiders temperament zong, en een dromerige Sommerabend liet overgaan in een humoristische Am Teetisch. In de drie liederen van de Amerikaanse Marion Bauer waren een paar taalkundige uitschuivers, maar de sfeer veranderde totaal toen ze overschakelde naar de Zweedse liederen van Gunnar de Frumerie op gedichten van de Nobelprijswinnaar Pär Lagerkvist. De partituur verdween en als ze in haar eigen taal zingt, dan krijg je meteen een extra gevoelslaag zoals in het ontroerende Det är vackrast när det skymmer. Wat mij betreft, is deze componist de ontdekking van de avond. Twee liederen van Joseph Eidson zorgden voor het hedendaagse luik met onder andere een breekbare vertolking van Land of Nod. Ze eindigden met Nadia Boulanger, de lerares van talloze componisten waaronder ook de eerder gehoorde Marion Bauer.

Er is uiteraard niets mis met de liederen van Schubert, Schumann of Wolf. Maar wie zich eens wil laten verrassen door onbekend repertoire, dan is dit recital de uitgelezen kans... nadien kan je verder grasduinen in de liederen die ze ter beschikking gesteld hebben op de website van The Art Song Project.

Publicatie: woensdag 8 juli 2020 om 19:40
Rubriek: Liedrecital