Il Grand' Inquisitor

Christian Gerhaher in München*

De meest operahuizen gooien tegenwoordig een deel van hun videocatalogus online. Maar de Beierse Opera streamt daarnaast (bijna) elke maandagavond een echt live concert... vanop het podium van het Münchener Nationaltheater... voor een lege zaal. Maandag gaven Christian Gerhaher en Gerold Huber op die manier een mooi uitgedacht liedrecital.

Het eerste maandagconcert van midden maart waren ze ook al van de partij, samen met Christina Landshamer om Schumanns "Liederalbum für die Jugend" te zingen... wat ongetwijfeld het programma van de volgende CD in zijn Schumann-reeks zal worden.

Voor het recital maandag zochten ze minder evident repertoire op. De weinig uitgevoerde Bijbelse Liederen van Dvorak openden het recital. Gerhaher zong in het Tsjechisch, Duitse ondertitels werden voorzien. Van een stevig openingslied tot een jubelend slot passeerde hij allerlei ingetogen en ontroerende psalmen. Zijn vertolkingen zijn een balsem voor de ziel: op een bepaald moment stopte ik zelfs met de ondertitels te lezen en kon ik me volledig overgeven aan de verstilling die Gerhaher teweeg bracht.

Met Hugo Wolf kwamen we op bekender terrein... alhoewel. De Abendbilder die de tiener Wolf schreef heb ik ook nog maar zelden live gehoord. Het is een mini-cyclus van drie liederen die in één doorgaande beweging uitgevoerd werden: van de natuurschildering Friedlicher Abend en het Wagneriaans aandoende Schon zerfliesst das ferne Gebirg tot het delicate Stille wird's im Walde waarvan de laatste strofe terug doet denken aan Dvorak.

Und dort blickt der schuldlose Hirt der Sonne sinnend nach;
dem Sinnenden jetzt entfallen Flöt und Stab,
es falten die Hände sich zum Stillen Gebete.

Ze eindigden met acht Mayrhofer-liederen van Schubert, maar ook hier hadden ze de minder bekende liederen uitgekozen. Met An die Freunde blijven we in dezelfde sfeer als de Wolf-liederen. Na een ontroerende Abendstern een een intense Sehnsucht kregen we een iets te serieuze vertolking van een vrij eenvoudig lied als Liane. Rückweg is dan weer typisch Mayrhofer. De uitgepuurde vertolking van Abschied - tevens het laatste lied van de avond - deed me onwillekeurig aan Der Leiermann denken.

Het recital blijft nog ongeveer twee weken beschikbaar om te (her)beluisteren.

Publicatie: woensdag 6 mei 2020 om 16:50
Rubriek: Liedrecital