Il Grand' Inquisitor

La Périchole - Marc Minkowski

In de reeks van Palazzetto Bru Zane verschenen recent een paar Offenbach-operettes. La Périchole kent wel niet de populariteit van La belle Hélène of Orphée aux Enfers, maar met Marc Minkowski en zijn Musiciens du Louvre wordt het een muzikaal feest.

La Périchole bestaat in twee versies. Na de oorspronkelijke versie van 1868 in twee bedrijven, ontstond zes jaar later een tweede versie in drie bedrijven. Op deze opname horen we geen van beide, maar een Minkowski-versie die muziek uit beide partituren verenigt en die in 2018 ook scenisch te zien was in Bordeaux. Het is dan ook een live-opname met wat toneel- en publiekgeluiden.

Zoals we van Minkowski gewend zijn, spat het enthousiasme uit de orkestbak met veel mooie orkestkleuren. De bezetting is verzorgd tot en met de kleinste rollen. Alexandre Duhamel is een karaktervolle Vice-Roy. Stanislas de Barbeyrac is een lyrische Piquillo. In zijn rondo "Écoute, ô roi, je te présente" presenteert hij la Périchole met bijtend sarcasme aan Don Andrès. In zijn aria "On me proposait d'être infâme" combineert hij woede met een verdrietige ondertoon.

Aude Extrémo zingt een schitterende Périchole met een mezzo die bij momenten naar donkere altkleuren gaat. Haar "Couplets de la lettre" is gevoelig en ze weet op dat moment ook een traan in haar stem te leggen. Het contrast met de zwalpende Griserie-ariette kan niet groter zijn. Maar wat haar onweerstaanbaar maakt, is haar voluptueuze Carmen-stem in bijvoorbeeld "Que veulent dire ces colères". Diezelfde verleiding past ze toe in het refrein van de "Couplets de l'aveu", wat ze afwisselt met een portie ironie in de strofes van die aria.

Publicatie: zondag 26 april 2020 om 10:03
Rubriek: CD & DVD