Il Grand' Inquisitor

Christopher Maltman - The soldier

In de nasleep van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog, brengen Christopher Maltman en Joseph Middleton nog een mooie opname met hoofdzakelijk Engelstalige liederen: "The Soldier - From Severn to Somme".

De CD begint met de delicate piano-intro van Loveliest of trees, een lied uit - hoe kan het ook anders - "A Shropshire Lad". Vijf van de zes Butterworth-Housman-liederen vormen de rode draad doorheen het programma (thematisch gegroepeerd: home, journey, battle, epitaph, encore), aangevuld met Housman-liederen van ene Arthur Somervell. Af en toe laat Maltman wel een geprononceerd vibrato horen, maar zijn nuancerijke vertolking van Loveliest of trees ontroert tot in de kern van mijn wezen. De twee laatste liederen uit de cyclus zijn niet minder aangrijpend. In Is my team ploughing? horen we de aangrijpende dialoog tussen een stervende soldaat en zijn vriend.

Dat dialogeren is iets wat Maltman zeer goed afgaat, zoals we ook horen in Mahlers Revelge terwijl Middleton alles uit de piano haalt om trommels en kanonnen te evoceren, of in de duidelijk onderscheiden karakters van Die beiden Grenadiere. Hij zingt inderdaad niet alleen Engelse liederen. Een pareltje is ook zijn vertolking van Wo die schönen Trompeten blasen als hij op een tedere en tegelijkertijd troostende wijze afscheid neemt van zijn "Herzallerliebste". Wolfs Der Tambour kan op verschillende manieren gezongen worden. Maltman zingt het hier als een regelrechte waanzinscène als de trommelaar stilaan zijn verstand begint te verliezen terwijl hij vastzit in de modder van het slagveld.

Charles Ives zorgt voor contrast met het opzwepende He is There! waarin een "Yankee boy" met roemrijke verwachtingen naar het "Flanders front" vertrekt. De veldmaarschalk uit Mussorgsky's Liederen en Dansen van de Dood wordt indrukwekkend gezongen, maar toch overtuigt Maltman niet helemaal zoals bijvoorbeeld een Leiferkus wel kan met dit lied. Maar alles bij elkaar vormt The Soldier een intelligent opgebouwd recital.

Publicatie: zaterdag 4 april 2020 om 09:37
Rubriek: CD & DVD