Il Grand' Inquisitor

Zar und Zimmermann in Hagen

Zar und Zimmermann is één van die opera's waarvan iedereen wel de aria's kent, maar tot gisteren in Hagen had ik de opera nog nooit live gezien.


van Bett (foto © Klaus Lefebvre)

Nu, het verhaal heeft niet veel om het lijf. Peter de Grote is incognito op een scheepswerf in Nederland om schepen te leren bouwen. Toevallig loopt er een andere Russische Peter rond, wat voor de nodige verwarring zorgt. Verder is er nog een liefdesgeschiedenis tussen die andere Peter en Marie, het nichtje van de burgemeester van Saardam, van Bett.

Regisseur Holger Potocki verplaatst alles naar de huidige tijd en herschrijft alle dialogen. Na de ouverture geeft van Bett bijvoorbeeld een Trumpiaanse verkiezingsspeech. Op de scheepswerf wordt lustig handel gedreven met Saoedi-Arabië en Libië voor de levering van allerlei oorlogsschepen. In het bedrijf wordt een groep opgericht om de panda te redden, die ze "peta" noemen... Via Lord Syndham kan de Brexit binnengesmokkeld worden. En dan is er nog een protestgroep "Kommando ZimmAman" die regelmatig binnenvalt bij van Bett. Kortom, er blijft niets over van de charmante opera van Lortzing.

Gelukkig is er nog de muziek... alhoewel. Het niveau van de bezetting is van bedenkelijke kwaliteit. Kenneth Mattice is een lamentabele Peter de Grote met een passaggio die hem constant in de problemen brengt, correcte intonatie is optioneel, "Einst spielt ich mit Zepter, mit Krone und Stern" was pijnlijk. Marie-Pierre Roy is een wisselvallige Marie, al was haar bruidslied "Lieblich röten sich die Wangen" vrij aanvaardbaar. Musa Nkuna is een degelijke Chateauneuf, maar omdat zijn romanze "Lebe wohl, mein flandrisch Mädchen" niet in de handeling past, maakt Potocki er maar een karaoke-nummer van. Markus Jaursch is gelukkig wel een overtuigende van Bett met een expressief gebrachte "O sancta Justitia", weliswaar zonder de zwarte diepte van een Kurt Moll of Gottlob Frick, en met de zangles als een hoogtepunt van de avond.

Publicatie: zondag 9 februari 2020 om 09:24
Rubriek: Opera