Il Grand' Inquisitor

Märchen im Grand Hotel in Hannover

Ik heb mijn operajaar afgesloten in het Staatstheater Hannover met de operette - of correcter "Lustspieloperette" - Märchen im Grand Hotel van Paul Abraham.


Prinz Andreas Stephan, Infantin Isabella (foto © Ralf Mohr)

Märchen im Grand Hotel behoort niet echt tot het standaardrepertoire. Naar verluidt, is dit pas de derde productie sinds de creatie in 1934 in Wenen, na recente opvoeringen in Mainz en de Komische Oper Berlin. De opera speelt zich af rond 1930, de tijd van de charleston, de foxtrot en de jazzmuziek... allemaal elementen die opduiken in Abrahams muziek... en uiteraard ook in de enscenering van Stefan Huber en de choreografie van Andrea Danae Kingston.

De twee centrale bedrijven van Märchen im Grand Hotel spelen zich af in het Grand Hotel in Cannes, naar waar de Spaanse infantin Isabella en haar gevolg gevlucht zijn, en waar de kamerdienaar Albert verliefd wordt op haar. Deze twee bedrijven worden voorafgegaan en gevolgd door respectievelijk een voor- en naspel dat zich afspeelt in Hollywood. De filmmaatschappij van Makintosh is op zoek naar een onderwerp voor een film. Maryloo, de dochter van Makintosh, leest in de NY Times over Isabella en ziet daar wel een onderwerp in voor een film. Ze reist naar Cannes om daar het verhaal te gaan optekenen. Het resultaat is een wervelende show, waarbij de talloze dansnummers geïntegreerd worden in de aria's.

De bezetting is een combinatie van opera- en musical-zangers en dus wordt alles elektronisch versterkt... net zoals bij Die Blume von Hawaii in Dortmund, de enige andere Abraham-operette die ik al gezien heb. Maar in tegenstelling tot in Dortmund, is de versterking minder overdonderend. Hoe dan ook, klinken de stemmen van sopraan Mercedes Arcuri als Isabella en tenor Philipp Kapeller als Prinz Andreas vervormd. Valentina Inzko Fink wordt daardoor een snerpende Marylou, Alexander von Hugo klinkt daarentegen wel goed als Albert.

Publicatie: maandag 30 december 2019 om 08:00
Rubriek: Operette