Il Grand' Inquisitor

Jessica Dandy in Oxford

In het matinee-recital vandaag stonden de fabels van de la Fontaine centraal, aangevuld met liederen op teksten van Baudelaire. De jonge alt Jessica Dandy en Sholto Kynoch creëerden ook een nieuw lied van Cheryl Frances-Hoad.

De fabels kwamen uiteraard op het einde als uitsmijter. Recent hebben we nog Véronique Gens een aantal van deze fabels in de Offenbach-versie kunnen horen. Jess Dandy benadert ze op een lichtere manier. Ze zingt Le corbeau et le renard in een passende operette-stijl. Het tempo van La laitière et le pot au lait nemen ze aan de snelle kant, waardoor wat foutjes in haar uitspraak kruipen. Haar Franse uitspraak is overigens meer dan behoorlijk. In het einde van La cigale et la fourmi - "Et bien, dansez maintenant" - laat ze vlotte loopjes horen en zelfs twee mooi trillers.

De Beaudelaire-wereldcreatie is de culminatie van het Baudelaire Song Project van de universiteit van Birmingham. Deze website is een online database met alle gedichten van Baudelaire en alle composities ervan in alle mogelijke genres. Zo zijn er niet minder dan 75 versies van L'invitation au voyage terug te vinden, zelfs in het Deens, Russisch en Japans. Het recital vandaag begon met de bekende Duparc-versie, mooi gefraseerd door Dandy. In die databank hadden ze ook Le Revenant gevonden in een compositie van de Canadese Tawnie Olson. De eerste twee strofen zingt Dandy met een sexy rokerig Sprechgesang.

Cheryl Frances-Hoad maakt ook efficiënt gebruik van Dandy's altregister voor haar compositie van Une charogne. Nu, dat gedicht is wel een zeer originele keuze. Het is een scabreuze tekst waarbij de protagonist zijn geliefde vergelijkt met een rottend kadaver dat langs de rand van de weg ligt... De zanglijnen zijn lyrisch gehouden, maar met een kleurrijke pianopartij. Het geluid dat het kadaver maakt - "une étrange musique, comme l'eau courante et le vent" - wordt uitgedrukt met een vloeiende pianolijn. De muggen en maden die uit het kadaver kruipen, worden dan weer hoorbaar gemaakt met hoge, aanhoudende trillers in de piano. Het is zeker een boeiend werk voor zangers die eens iets speciaals op het programma willen zetten...

Publicatie: woensdag 23 oktober 2019 om 16:09
Rubriek: Liedrecital