Il Grand' Inquisitor

Nora Gubisch in de Munt

Voor het eerste Muntrecital van het seizoen zat chef-dirigent Alain Altinoglu aan de piano. Met zijn echtgenote Nora Gubisch bracht hij een Duits-Spaans programma.

Ze begonnen met liederen van Schumann, Brahms en Strauss. Schumanns laatste cyclus Gedichte der Köningin Maria Stuart wordt naar mijn gevoel veel te weinig opgevoerd, dus kijk ik altijd uit naar een uitvoering ervan. Altinoglu zet meteen de toon in Abschied von Frankreich als hij met een wiegend tempo de boottocht van Frankrijk naar Engeland evoceert. Met "Ade, du Land, du schöne Zeit" vertolkt Gubisch de passende Sehnsucht. Haar getormenteerde ziel komt boven in An die Königin Elisabeth, maar voor het laatste lied Gebet ontbreekt wat "Innigkeit".

In het algemeen raakt Nora Gubisch wel de juiste sfeer van elk lied, als ze bijvoorbeeld Meine Liebe ist grün met een groots gebaar brengt. Soms is er een vreemde interpretatie: in Der Gang zum Liebchen laat Altinoglu zijn piano dansen als voor een Ständchen, maar Gubisch wordt een tovenares die in de laatste strofe beschermende toverspreuken uitstuurt.

Anderzijds gaat haar vertolking niet echt in de diepte. Bijvoorbeeld in de drie strofen van Cäcilie zou idealiter het onderscheid tussen träumen, bangen en leben gemaakt moeten worden. Een en ander hangt samen met haar problematische Duitse frasering. Naar eigen zeggen, stroomt het Duits wel door haar aderen. Als het echter door haar stembanden zou stromen, dan zou ze niet zoveel heldere klinkers verdonkeren of medeklinkers inslikken en zou Allerseelen misschien minder als een vocalise klinken.

Met twee pianostukjes van Ricardo Viñes (blijkbaar een achternonkel van Gubisch) opende Altinoglu het Spaanse deel. Gubisch' Spaans kan ik minder goed beoordelen, maar vier Tonadillas van Granados geven aan dat er ook Spaans vuur door haar aderen stroomt. Ze eindigden met de bekende Siete canciones populares españolas van De Falla, alhoewel Nana eerder een dramatisch slaapliedje blijkt te zijn. Nog een bisnummer van Obradors en een Armeens lied sloten de avond af.

Publicatie: vrijdag 4 oktober 2019 om 21:46
Rubriek: Liedrecital