Il Grand' Inquisitor

Martin Mitterrutzner in Schwarzenberg

Zoals gewoonlijk, staat er ook tijdens deze Schubertiade Die schöne Müllerin op het programma. De tenor Martin Mitterrutzner en pianist Gerold Huber waren de uitvoerders.


(foto © Schubertiade Schwarzenberg)

Het is al drie jaar geleden dat ik Mitterrutzner gehoord heb. Hij zong toen in Hohenems een volledig Schubert-programma tijdens het dubbelseizoen met alle Schubertliederen. Hij heeft niet de meeste ronde stem, maar hij beschikt wel over voldoende expressieve kleuren en inlevingsvermogen. Hij zong een klassieke Müllerin, zonder allerlei interpretatieve slimmigheidjes te bedenken.

Zoals gewoonlijk - of zou ik deze cyclus al te vaak gehoord hebben ? - wordt het echt interessant in het tweede deel als de jager ten tonele verschijnt. Mitterrutzner benadrukt de s'en van "Mein Schatz hat 's Grün/Jagen so gern" waardoor Die liebe Farbe een sarcastisch karakter krijgt. Een gevoel dat hij doortrekt naar Die böse Farbe. Ik had misschien wat meer differentiatie willen horen tussen de molenaarsknecht en het beekje in bijvoorbeeld Der Müller und der Bach. Maar daar staat tegenover dat hij elk van de vijf strofen van Des Baches Wiegenlied wel individueel invulde als een samenvatting van wat vooraf ging.

Kortom, het was een degelijke Müllerin die waarschijnlijk niet lang zal blijven hangen.

Publicatie: dinsdag 27 augustus 2019 om 21:04
Rubriek: Liedrecital