Il Grand' Inquisitor

Sophie Karthäuser - Le bal des animaux

Sophie Karthäuser en Eugene Asti hebben weer een charmante CD opgenomen bij Harmonia Mundi. "Le bal des animaux" is een verzameling Franse mélodies met een hele dierentuin als onderwerp.

Asti mag de CD openen met de kwinkelerende leeuwerik van La chanson de l'alouette (van Lalo) terwijl Karthäuser vogelkreetjes van vreugde slaakt. Vreugde is een constante doorheen deze opname... zowel voor de uitvoerders als voor de luisteraar.

Eén van de bekendste dierencycli is Ravels Histoires naturelles. Het is een cyclus die ik vooral met baritons associeer, maar Karthäuser beschikt over de expressieve zeggingskracht om een prachtige vertolking te geven... spijtig genoeg enkel de drie eerste liederen. Maar Le paon is een pareltje van raffinement, waarbij haar empathie voor de pauw domineert in tegenstelling tot uitlacherige vertolkingen die je soms hoort. In Le grillon creëert Asti een glazen pianoklank en ontpopt Karthäuser zich tot een verfijnde impressionistische landschapschilderes.

Voor een lichtere noot zorgt Francis Poulenc en zijn vroege cyclus Le bestiaire met zes geniale miniatuurtjes met La carpe als een ragfijn hoogtepunt, aangevuld met vier onuitgegeven bestiaire-liederen die hij veertig jaar later schreef. In La puce meen ik al Dialogues te herkennen. In dezelfde sfeer kunnen de liederen van Chabrier gesitueerd worden. Asti laat in Villanelle des petits canards de eendjes door zijn piano waggelen en Karthäuser laat ze zelfvoldaan klinken "comme de bons campagnards". Haar glimlach schijnt doorheen Les cigales en ze mest haar stem vet voor de Ballade des gros dindons.

In de categorie hilarisch vallen de drie bekende Satie-liederen met de gapende kikker van La statue de bronze, het dialoogje tussen Daphénéo en Chrysaline en de woordspeling van Le chapelier. Voor Rossini's Kattenduet krijgt ze repliek van Dominique Visse als een krolse kater... lachen, gieren, brullen... Maar voor het hoogtepunt van de CD moet je bij Fauré zijn en zijn Le papillon et la fleur, één van zijn eerste liederen met een onweerstaanbare melodie en waarbij Sophie Karthäuser op ontroerende wijze de frustratie van de verliefde bloem uitdrukt.

Publicatie: woensdag 24 juli 2019 om 18:05
Rubriek: CD & DVD