Il Grand' Inquisitor

I Puritani in Luik

De opera van Luik sluit het seizoen af met I Puritani. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vond het een slaapverwekkende productie, met een middelmatige bezetting op één stralende uitzondering na.


Elvira, Arturo (boven de piano)

In tegenstelling tot de gebruikelijke traditionele ensceneringen in Luik, hebben ze deze keer de Frankfurtse productie van Vincent Boussard binnengehaald. In een zwartgeblakerd theater, ontworpen door Johannes Leiacker, zien we het graf van Bellini tijdens de ouverture en in het eerste bedrijf verschijnt centraal een piano waar Elvira op staat, ligt en hangt. Er loopt ook nog een zwartgeklede Elvira rond... misschien dat Bellini's bijnaam, de Zwaan van Catania, Boussard geïnspireerd heeft tot Zwanenmeerparallellen ? Dat zal ongetwijfeld allemaal wel duidelijk geworden zijn in het tweede en derde bedrijf, maar na anderhalf uur en één bedrijf hield ik het voor bekeken.

Ook vocaal was ik weinig overtuigd. Mario Cassi is een weinig verfijnde Riccardo uit wiens keel ik weinig belcanto-klanken hoorde komen. Zijn cabaletta "Bel sogno beato" stond stijf van de slordigheden. Luca Dall'Amico was een vrij monoliete Giorgio en ver verwijderd van wat iemand als Pertusi met deze rol kan doen. De Elvira was redelijk bezet. Maar de jonge Tsjechische sopraan Zuzana Marková is in mijn oren in de eerste plaats een soubrette met een te kleine stem, waarvan zelfs haar forte nooit echt over de orkestbak straalt. Ze heeft blijkbaar ook Traviata in haar repertoire... ik heb geen idee hoe ze dat kan zingen.

Maar gelukkig was er Lawrence Brownlee als Arturo. Sinds zijn Belgisch debuut (?) ongeveer 15 jaar geleden in de Munt met Viaggio is hij uitgegroeid tot een stertenor die op alle wereldpodia staat. Vanaf zijn eerste noot voor "A te, o cara" is het duidelijk dat hij die status verdient. Elke noot zit goed, aan zijn legato en adem komen geen einde, en ook de topnoten stralen dat het een lieve lust is. Kortom, als er één reden is om toch naar Luik te reizen, dan is het eventueel omwille van Brownlee...

Publicatie: maandag 17 juni 2019 om 15:55
Rubriek: Opera