Il Grand' Inquisitor

Israel in Egypt in Heidelberg

Neuland.Lied is dan wel weer voorbij voor dit jaar, maar de Heidelberger Frühling gaat nog een paar weken door. Met Handels Israel in Egypt bijvoorbeeld...


Collegium Vocale 1704 (foto © Petra Hajská)

Handels oratorium behandelt de Bijbelse episode over de Exodus, inclusief een kleurrijke beschrijving van de tien plagen in het eerste deel en de doortocht door de Rode Zee in het tweede deel. Het Praagse koor en orkest Collegium 1704 onder leiding van Václav Luks gaf een heel mooie uitvoering. Vooral het koor Collegium Vocale 1704 schitterde met een mooie en homogene klank. De uitzonderlijke kwaliteit van het koor bleek ook toen twee bassen uit koor het duet "The Lord is a man of war" zongen... spijtig dat hun namen niet vermeld werd in het programmaboekje, er was zelfs geen bloemetje voor hen voorzien.

Ook voor het sopranenduet "The Lord is my strength" kreeg Johanna Winkel weerwoord vanuit het koor. Winkel zelf heeft maar een beperkte inbreng in dit oratorium, waardoor haar stem nooit opgewarmd geraakte en ze een vrij zwakke indruk naliet. De altpartij werd gezongen door de contratenor Alex Potter. Hij zong de aria "Their land brought forth frogs" met een mooie houtblazersklank. Zijn stem is ook voldoende groot zodat hij nooit in de verdrukking komt, ook niet in het duet "Thou in Thy mercy" met tenor Krystian Adam. Adam werd wel even orkestraal overstemd tijdens "The enemy said", maar voor de rest liet hij een expressieve tenor horen.

Publicatie: maandag 25 maart 2019 om 07:49
Rubriek: Oratorium