Il Grand' Inquisitor

Franui in Heidelberg

Het avondconcert van Neuland.Lied gisteren had de ietwat cryptische omschrijving "Schubert-Liederabend für Musicbanda und einen verschwundenen Sänger" meegekregen...


(foto © Julia Stix)

Die "musicbanda" is het Tiroolse ensemble Franui. We hebben hen vorig jaar leren kennen tijdens een gelijkaardig concert in het PSK. Het probleem was toen dat de vocale partij door Florian Boesch microfoonsgewijs om zeep geholpen werd. Een concert met een "verschwundenen Sänger" valt dan te verkiezen. In dit geval werd de Duits actrice Dagmar Manzel ingezet om als Sprecherin op te treden.

Manzel draagt de gedichten voor, soms in alle stilte voor de muziek begint zoals bij Wandrers Nachtlied, soms tegen een gedempte muzikale intro, soms als een Melodram. Eén keer zingt ze zelfs, het slotlied Ich bin der Welt abhanden gekommen (inderdaad, het was niet allemaal Schubert). Ze is uiteraard geen klassieke zangeres, maar Mahlers lied blijft in gelijk welke vorm één van de ontroerendste liederen "tout court". Maar ook de muzikanten voegden hun stem af en toe aan de harmoniemuziek van bijvoorbeeld Schuberts Totengräberlied of Brahms' Da unten im Tale.

De bewerkingen van Franui zijn heel uiteenlopend. Van een subtiele instrumentatie voor viool en hakkebord voor Im Frühling, tot één die niet zo heel vreemd klinkt voor Mahlers Wenn mein Schatz Hochzeit macht of Die zwei blauen Augen. An den Mond werd dan weer tot bijna stilstand vertraagd, het omgekeerde van hoe Franui ontstaan is. In het begin van de voorstelling had de leider van Franui, Andreas Schett, namelijk met sappig Tirools accent en veel humor verteld dat ze 25 jaar geleden vooral begrafenismuziek speelden in hun bergdorp Innervillgraten... maar als je die muziek vier keer sneller speelt, dan wordt het een polka. Bij Schubert werkte het in de andere richting.

Voor het bisnummer gingen ze terug naar die "roots" met Trauermarsch 41 "In die Dunkelheit". Wie meer over Franui wil weten... ze hebben ook een YouTube-kanaal met onder andere een ORF-documentaire van een paar jaar geleden.

Publicatie: zaterdag 23 maart 2019 om 09:48
Rubriek: Concert