Il Grand' Inquisitor

Holger Falk in Heidelberg

Het namiddagconcert vandaag bij Neuland.Lied met Holger Falk en Steffen Schleiermacher was vrij uitzonderlijk, zowel qua locatie als qua programma.

De locatie was het Frauenbad Heidelberg, een baadruimte/zwembad die verbouwd werd tot multi-functionele ruimte. De akoestiek is vrij behoorlijk, al is het even wennen aan de klank van de piano. Er zijn geen stoelen of zetels, iedereen zit op kartonnen dozen die rond de piano zijn opgesteld. Voor een normaal recital is dat wat raar, maar voor een namiddag met liederen van Hanns Eisler is die intimiteit niet ongepast.

De pianist Steffen Schleiermacher gaf tijdens de voorstelling wat toelichting bij het programma, vaak verluchtigd met wat droge humor. Hij beschouwt Hanns Eisler als de Schubert van de 20ste eeuw. Niet alleen gezien zijn immense liedoeuvre van meer dan 500 liederen, maar ook omwille van de diversiteit en de kwaliteit ervan. Die diversiteit weerspiegelde zich in het programma van het recital dat uit vier delen bestond, dat elk een ander aspect van de mens Eisler vertegenwoordigde:

Holger Falk zingt de liederen met een overwegend lichte bariton, die soms ook wat tenoraal klinkt, en met een heldere dictie. Zijn stem vleit en verleidt, soms brult of fluistert hij, of gaat hij meer in de richting van het Weilliaans Sprechgesang. Elk lied krijgt de passende expressie mee, waardoor het een zeer boeiend recital werd... wat men misschien a priori niet zou verwachten als je een liedrecital ziet met enkel Eisler-liederen. Ook de rest van het publiek leek zeer enthousiast en er volgden nog twee bisnummers, waaronder het opzwepende Solidaritätslied...

Publicatie: vrijdag 22 maart 2019 om 18:43
Rubriek: Liedrecital