Il Grand' Inquisitor

Elias in het PSK

De tijd dat Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale het PSK konden laten vollopen, is blijkbaar voorbij. Voor hun uitvoering van Mendelssohns oratorium Elias zat de zaal amper halfvol... ondanks een uitstekend kwartet solisten.


Andrè Schuen (foto © Guido Wern)

De titelrol werd gezongen door Andrè Schuen. Ik heb hem enkel nog maar als een beloftevolle liedzanger gehoord, maar ook Elias benadert hij met de nodige tekstbetrokkenheid. Vooral zijn twee aria's "Herr Gott Abrahams" en "Es ist genug" waren pareltjes. Maar ook in de recitatieven ciseleert hij de tekst met bijvoorbeeld een sarcastische benadering van de "Propheten Baals".

Gerhild Romberger zong op even hoog niveau met ook veel aandacht voor de tekst. Als de Königin legt ze extra gewicht in haar machtige altstem, die ze dan weer laat oplichten als Engel. Christina Landshamer was met haar zilveren sopraan vooral overtuigend als de Witwe die haar verdriet om haar stervende zoon uitzingt. Haar grote aria "Höre, Israel" had iets meer variatie en kleur mogen hebben. Bernhard Berchtold zong in passende Evangelist-stijl en met gebalde tenor de rollen van Obadjah en Ahab.

Publicatie: maandag 11 februari 2019 om 16:58
Rubriek: Oratorium