Il Grand' Inquisitor

Jodie Devos - Offenbach Colorature

Jacques Offenbach werd 200 jaar geleden geboren. Jodie Devos brengt met haar recentste CD-opname "Offenbach Colorature" op passende wijze hulde aan deze verjaardag.

Offenbach Colorature kwam tot stand met de medewerking van Palazzetto Bru Zane. De CD bulkt dan ook van de vergeten melodieën, waarvan naar verluidt soms zelfs geen uitvoeringspartituren bestonden. In de mediabase van Bru Zane vind je trouwens alle info over de onbekende titels op deze CD.

Jodie Devos vliegt erin met een eerste "couplets" Je suis du pays vermeil van Olga uit Boule de neige. Meteen vliegen de hoge noten en de coloraturen in het rond. Met de "romance des souvenirs" krijgen we ook een andere, meer introverte, Olga te horen. In Allons ! couché is de virtuositeit weer van de partij, maar toch met een zekere melancholische ondertoon.

De aria van Corilla uit Vert-Vert zou wat tegengewicht kunnen geven met een zin als "Les plus beaux vers sont toujours fades, et ne valent pas nos roulades". De daad wordt bij het woord gevoegd en er volgen meer loopjes, oftewel ironie ala Offenbach. Die "beaux vers" zonder tierlantijntjes krijgen we te horen in de "Invocation" van Eurydice - na haar succesvolle Orphée aux enfers in Luik mocht dit werk niet ontbreken - heel simpel en zo ontroerend. Het inleidend recitatief van de "Romance des fleurs" uit Le Roi Carotte wordt mooi vocaal uitgeacteerd, in Quel bruit et quel tapage legt ze dan weer een glimlach in de stem van de "fruitière" Ciboulette uit Mesdames de la Halle.

Met Les contes d'Hoffmann staan er toch ook twee bekendere stukken op de CD. De aria van Olympia krijgt wat persoonlijke extra versieringen mee en voor de beroemde "Barcarolle" krijgt Devos repliek van Adèle Charvet als Niklausse. Een niet te missen opname voor de liefhebbers van Franse opera en operette in het algemeen en van Offenbach in het bijzonder...

Publicatie: vrijdag 18 januari 2019 om 18:28
Rubriek: CD & DVD