Il Grand' Inquisitor

Die Fledermaus in Duisburg

Dé eindejaarsoperette is uiteraard Die Fledermaus. In Duisburg ging begin deze maand een nieuwe productie van ex-contratenor Axel Köhler in première.


Rosalinde, Eisenstein (foto © Hans Jörg Michel)

Köhler verplaatst het verhaal naar het hedendaags Duisburg. Eisenstein woont in een kast van een huis (omringd met vergulde schilderijkaders) met zijn vrouw Rosalinde, Adele is de kuisvrouw die met stofzuiger en plumeau rondloopt. Alfred is Wagnertenor bij de "Deutsche Oper am Rhein" - hij moet 's anderendaags Siegfried zingen - maar moet bijklussen als ruitenwasser.

Van in het begin wordt de "Rache einer Fledermaus" in scène gezet. Nog voor de ouverture begint, komt Dr. Falke op scène en geeft een stapel bankbiljetten aan Frosch als "Motivationshilfe". Tijdens de ouverture gaan er nog meer euro's richting ene Ludmilla Orlofsky, een straathoertje dat zich als transgender-prins zal uitgeven. Orlofsky wil zijn miljarden gebruiken om een raket naar Mars te sturen... waar hebben we dat nog gehoord ? Die raket vertrekt op het einde van het feestbedrijf, maar zien we in het derde bedrijf neergestort liggen achter de gevangenis van Frank en Frosch.

Verder wordt er gedanst, er worden twee Strauss-polka's gespeeld tijdens de scènewisseling, de confetti vliegt in het rond, de champagne stroomt rijkelijk, Frosch houdt zijn monoloog. De sfeer van deze Fledermaus zit goed voor een avondje ongebreidelde leute en plezier.

Er wordt ook goed gezongen. Norbert Ernst is een schitterende tenor-Eisenstein. Zoals gewoonlijk schittert Anke Krabbe in alles wat ze doet. Als Rosalinde speelt ze een overtuigende Hongaarse prinses met het nodige gevoel voor humor, al klinken de hoge noten van "Klänge der Heimat" wat dun. Heidi Elisabeth Meier kwinkeleert door de ariaatjes van Adele. Ovidiu Purcel is een luxueus bezette Alfred. Kay Stiefermann acteert goed als Dr. Falke, maar de operettemelodieën gaan hem iets minder natuurlijk af. Kimberley Boettger-Soller is een heerlijke Orlofsky.

Publicatie: zondag 30 december 2018 om 10:02
Rubriek: Operette