Il Grand' Inquisitor

Il matrimonio segreto in Luik

Je zou Cimarosa's Il matrimonio segreto kunnen omschrijven als een Mozartiaanse Rossini-opera. Het is zijn minst onbekende opera, die toch zelden opgevoerd wordt. Maar het is toch al de tweede opvoering in tien jaar tijd in Luik.


Elisetta, Fidalma, Robinson, Carolina (foto © ORW)

Deze productie is een herneming van de kleurrijke enscenering van Stefano Mazzonis di Pralafera, weliswaar met iets minder tenenkrullende slapstick-grollen dan tien jaar geleden.

Mario Cassi is de enige zanger die overgebleven is van de vorige bezetting. Hij zingt weer graaf Robinson. Dit soort lyrische rollen ligt hem duidelijk beter dan de recente Luna, al zijn er toch nog momenten waarop zijn stem plots verdwijnt. Voor de rol van de hardhorige Geronimo, die zijn oudste dochter Elisetta wil uithuwelijken aan Robinson, hebben ze beroep gedaan op Patrick Delcour. Hij is een vaste waarde in Luik en is een degelijke Geronimo, al schiet hij wat te kort voor de pure ratelmomenten. Ik was wel onder de indruk van Matteo Falcier die Paolino zong met een gave lyrische tenor.

Paolino is stiekem getrouwd met Carolina, de jongste dochter van Geronimo. Céline Mellon was eerder als Zerlina te horen in Luik. Ze zingt een weinig charmante Carolina met weinig variatie, haar treuraria is bijvoorbeeld expressief niet te onderscheiden van haar andere aria's. Haar penetrante sopraan domineert daarenboven te vaak de ensembles. Ik was meer gecharmeerd door de warmere sopraan van Sophie Junker die Elisetta zong. Annunziata Vestri zong tenslotte de krolse tante Fidalma (de zus van Geronimo die ook een oogje heeft op Paolino) met alle kwaliteiten van een buffo-mezzo.

Publicatie: woensdag 24 oktober 2018 om 16:01
Rubriek: Opera