Il Grand' Inquisitor

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.


Oedipe (foto © De Munt)

De Nederlandse Opera voorziet twee hernemingen: Die Zauberflöte en de bekende Wilson-productie van Madama Butterfly. Enescu's Oedipe is de Munt-productie van een aantal jaar geleden.

Bij de nieuwe producties valt Jenufa op in een regie van Katie Mitchell (met Herlitzius als de Kostelnicka, spijtig genoeg met Annette Dasch in de titelrol) of een rariteit als Porgy and Bess met Eric Owens en Adina Aaron (hopelijk ligt Bess haar beter dan Aida). Tannhäuser lijkt voorlopig de meest interessante affiche, met uitzondering misschien van Pelléas et Mélisande in een regie van Olivier Py en met het Concertgebouworkest in de bak... potentieel zeer interessant als ze een bezetting en een dirigent vinden.

In de NTR-zaterdagmatinee zitten ook zes operazaterdagen in het Concertgebouw. Barokfans komen aan hun trekken met Vivaldi's L'Olipiade en het tweeluik Dido and Aeneas/Venus and Adonis... een combinatie die de Vlaamse Opera in een ver verleden ook ooit geprogrammeerd heeft. Delius' A village Romeo and Juliet zou een Nederlandse creatie zijn. Boris Godunov en Nabucco zijn de klassiekers in de reeks.

Publicatie: zaterdag 18 augustus 2018 om 14:29
Rubriek: Toekomstmuziek