Il Grand' Inquisitor

Roderick Williams in Buxton

Er was één voorstelling van het Buxton Festival dat het bordje "sold out" gekregen had. Publiekslieveling Roderick Williams en de pianist Iain Burnside lieten gisteren het Pavillion Arts Centre vollopen voor een uitvoering van Schuberts Winterreise.

Het eerste lied, Gute Nacht, geeft meestal een goed idee welke richting de zanger uitwil. Roderick Williams zingt het alsof hij buiten de cyclus staat en als waarnemer de Wanderer ziet vertrekken. Maar dat gevoel verandert in een aantal liederen die heen en weer bewegen tussen sarcasme in Die Wetterfahne en Gefror'ne Tränen enerzijds, en ironie in Die Post en Im Dorfe anderzijds.

In Der Leiermann draait hij zich zelfs in de richting van zijn pianist, waardoor hij lijkt te suggereren dat Burnside de Leiermann is en hijzelf toch de Wanderer en niet een gewone verteller. Frühlingstraum werd dan weer opvallend teruggehouden gebracht met weinig tot geen effecten of kleur. In alle geval, het werd me nooit helemaal duidelijk wat zijn groter plan voor deze cyclus was.

Zijn Winterreise klinkt nogal braaf. Ik betwijfel of hij zelfs in staat is om een paar dramatische momenten, bijvoorbeeld de "... sind wir selber Götter" in Mut, effectief met meer dramatiek te zingen. Het slot van Einsamkeit klonk zelfs geforceerd en hij kraakt de "Treue bis zum Grabe" van Die Krähe... terwijl hij op andere momenten die hogere noten wel met een mooie lichte klank kan aanzetten. Hoe dan ook, het publiek was extatisch.

Roderick Williams heeft lang gewacht om Winterreise aan zijn repertoire toe te voegen. Pas drie jaar geleden, toen hij ongeveer 50 werd, is hij aan de studie van de drie Schubert-cycli begonnen. Dat leerproces heeft hij trouwens gedocumenteerd op zijn blog The Schubert Cycle Project.

Heel recent heeft hij de cyclus ook op CD uitgebracht als Winter Journey met Christopher Glynn aan de piano. Het is een nieuwe Engelse versie van Jeremy Sams die geen echte vertaling is, waardoor het bijna een ander werk wordt. De opname is ook beschikbaar op IDAGIO.

Publicatie: vrijdag 20 juli 2018 om 08:22
Rubriek: Liedrecital