Il Grand' Inquisitor

Nabucco in Mönchengladbach

Ik kan begrijpen dat een klein stadstheater als dat van Mönchengladbach ook wel eens Nabucco wil uitvoeren. Maar als ze meer dan de helft van de rollen niet min of meer deftig kunnen bezetten, dan hadden ze misschien beter een andere Verdi-opera gekozen...


Abigaille, Nabucco, Fenena (foto © Stutte)

Toegegeven, Abigaille is niet echt de gemakkelijkste rol om te bezetten. Maar Lydia Easley heeft enkel een staalhard topregister. In het midden van haar stem zit een gat en voor haar lage noten moet ze ook overschakelen naar een soort Sprechgesang. Kairschan Scholdybajew zingt Ismaele met veel squillo, maar hij kraakt al zijn passaggio-noten. De bas van Matthias Wippich zit niet echt goed, waardoor de intonatie van Zaccaria alle kanten opging.

Johannes Schwärsky is de lokale Verdi-bariton, die ik al eerder als Stankar en Renato gehoord heb, en hij is een aanvaardbare Nabucco, die hij met de nodige autoriteit neerzet. Eva Maria Günschmann was ook een degelijke Fenena. Maar het was alles bij elkaar ruim onvoldoende om gisteren de première te redden.

Publicatie: zondag 24 juni 2018 om 07:24
Rubriek: Opera