Il Grand' Inquisitor

Thomas Quasthoff in De Munt

Vorige week zaterdag begon in Frankfurt een Winterreise met Thomas Quasthoff en Wolfram Rieger. Tien dagen - en vijf recitals - later komt deze reis ten einde in De Munt. Het is een recital dat voor vorig seizoen voorzien was (zij het met een ander programma), maar dat wegens ziekte afgelast werd.

Wie mij en mijn onverholen voorkeur voor Quasthoff als liedzanger kent, zal begrijpen dat dit recital voor mij de perfectie redelijk dicht benaderde. Die drie haperende noten zijn volledig te verwaarlozen in ruil voor de overdaad aan kleur en tekstinleving die voor de rest te horen waren... een uitzondering waarbij overdaad absoluut niet schaadt.

Het zou me te ver leiden als ik elk lied apart zou bespreken. Stel je gewoon voor dat je de partituur van Winterreise opent en je voorstelt hoe elk woord, elke zin geïnterpreteerd zou kunnen worden. Dat is eigenlijk het "enige" wat Quasthoff doet... elke mogelijk nuance tot in detail vertolken. Dit kan natuurlijk enkel als je over de vocale mogelijkheden beschikt om bijvoorbeeld heen en weer te bewegen tussen de droom en realiteit van Frühlingstraum of na een gewelddadige Der stürmische Morgen over te schakelen naar de dromerige Nebensonnen. En Quasthoff kan dat uiteraard; van donkere basklanken tot ijle kopstemmen en alles wat daartussen ligt... en dat bij zowat elk gewenst volume. En daarbij komt dan nog een glasheldere uitspraak. Meer moet dat niet zijn.

De prestatie van Wolfram Rieger mag zeker niet onderschat worden. Hij is een van die zeldzame pianisten die de meest onwaarschijnlijke geluiden uit een piano kan toveren. Het orgel dat bijvoorbeeld aan het begin van Das Wirtshaus klinkt, krijgt een volledig andere kleur en intensiteit op het einde en komt dan overheen met de moed die 'der Wanderer' ondertussen opgedaan heeft. Of de manier waarop hij de piano streelt tijdens Frühlingstraum is de perfecte inleiding op het droomgedeelte.

Wie het zelf (nog eens) wil horen, moet op 22 november afstemmen op klara. Ik vraag me af of ze Quasthoffs opmerking, die hij tussen twee liederen in maakte, om niet tijdens de liederen te hoesten, eruit gaan knippen...

Publicatie: maandag 11 oktober 2004 om 21:49
Rubriek: Liedrecital