Il Grand' Inquisitor

Meerstemmige Schumann en Brahms in Zeist

"Meine Töne still und heiter" was de titel die de kwartetavond van het Liedfestival van Zeist meegekregen had. Het is het eerste lied uit Schumanns Minnespiel dat centraal stond in een concert met meerstemmige liederen van Schumann en Brahms, uitgevoerd door vier solisten en met Matthias Lademann aan de piano.

Minnespiel was, relatief gezien, het bekendste werk van de avond, maar ze begonnen met de eerste twee duetten uit Schumanns Opus 43. De stemmen van Caroline Jestaedt en Rosina Fabius harmoniëren mooi. Even opvallend was hun kraakzuivere dictie. In Minnespiel komen de meeste solisten ook even solistisch aan het woord. En dan blijkt de harde sopraan van Jestaedt toch minder overtuigend in Liebster, deine Worte stehlen. Fabius zong daarentegen een mooie O, Freund, mein Schirm met een schitterende voorlaatste strofe - "Der Erde Weh ist Scherz" - met goed opgebouwde toenemende intensiteit.

Fabius kreeg in Ich bin dein Baum repliek van Robert Holl... het was grappig om horen hoe door een openstaand raam van de Broederkerk de talloze vogeltjes uit het groene Zeist lustig meekwetterden. Johannes Bamberger was de tenor van dienst. Hij zingt met een goede lyrische tenor en bracht met het meeslepende Meine Töne still und heiter een operetteglimlach op mijn gezicht, maar ontroerde tevens met Mein schöner Stern. Samen met Jestaedt zong hij de Vier Duette (Op. 78) met het onweerstaanbare Er und sie.

In deze gemoedelijke sfeer gingen we de pauze in en kreeg het publiek een glas Zweigelt, Grüner Veltliner of Riesling aangeboden als voorbereiding op de Brahmshelft van het programma. Bij meerstemmige Brahms denkt men in de eerste plaats aan zijn "Liebeslieder-Walzer", maar die lieten ze links liggen en brachten nog minder bekend repertoire. Der Abend (Op. 64/2) werd gekenmerkt door kurkdroge, hinkende pianoakkoorden. In O schöne Nacht (Op. 92/2) zorgde Holl weer voor een cello-fond. Maar het was het kwartet Sehnsucht (Op. 112/1) dat voor mij de ontdekking van deze Brahmsselectie was.

Publicatie: woensdag 23 mei 2018 om 22:05
Rubriek: Liedrecital