Il Grand' Inquisitor

Tobias Berndt in het PSK

Oorspronkelijk zou Thomas E. Bauer gisteren een Bach-concert zingen in het PSK. Wegens ziekte moest hij afzeggen en werd hij vervangen door de bariton Tobias Berndt. Christoph Spering dirigeerde "Das Neue Orchester". Het programma bleef ongewijzigd met twee van de bekendste Bach-cantates voor solo-bas, en tussendoor Bachs Orkestsuite nr. 1 (BWV 1066).

Tobias Berndt heeft een mooie, zij het wat generieke, bariton. In de eerste aria van Ich will den Kreuzstab gerne tragen (BWV 56) liep hij nog wat verloren, niet in het minst door het vrij dominante orkest... dat trouwens een hele avond met weinig dynamische variatie speelde.

Tegen het einde van het recitatief - bij "Die ist das Himmelreich" - begon Berndt eindelijk ook de tekst te vertolken. Hij ging op hetzelfde elan verder in de aria "Endlich wird mein Joch" met een opvallend stevig middendeel "Da krieg ich in dem Herren Kraft". Voor het vierstemmig slotkoraal kreeg hij het gezelschap van de sopraan Elisa Rabanus, de alt Natalie Hüskens en de tenor Daniel Jeremy Tilch.

Ich habe genug (BWV 82) is ongetwijfeld een van de bekendste Bach-cantates en dan vooral de zogenaamde Schlummer-aria. In deze aria viel vooral op dat Berndt vrij zwakke lage noten heeft, ik hoor graag iets meer gravitas in die aria. De slotaria "Ich freue mich auf meinen Tod" werd tenslotte in een onbegrijpelijk snel tempo uitgevoerd...

Publicatie: zondag 14 januari 2018 om 08:59
Rubriek: Concert