Il Grand' Inquisitor

Matthias Goerne - Einsamkeit

De afgelopen jaren heeft Matthias Goerne de wereld van het Schubert-lied verkend met elf CD's. Nadien was er sprake van een gelijkaardig Schumann-project met vijf of zes CD's. Ik veronderstel dat de CD "Einsamkeit", met Markus Hinterhäuser aan de piano, de eerste in deze reeks is...

De titel verwijst naar Einsamkeit, het vijfde lied van de Lenau-Lieder. Met uitzondering van het eerste lied, Lied eines Schmiedes, vult dit opus 90 het eerste deel van de opname. De keuze van de liederen wordt vooral ingegeven door sfeer en verklaart waarschijnlijk waarom hij geen hamerend begin wil, maar wel Meine Rose... wat één van Schumanns mooiste, weliswaar minder bekende, liederen is. En Goerne zingt het ook heel mooi, of zoals Schumann het aangeeft "langsam, mit innigem Ausdruck".

Op CD is Goerne deze dagen veel genietbaarder dan tijdens zijn live recitals. Zijn stem klinkt ook opvallend slanker en minder donker. De opname dateert dan ook al van maart 2015, maar werd pas recent uitgebracht. Zijn zware adem verstoort ook nu wel vaak zijn zanglijn, al is het niet in alle liederen even geprononceerd. Eén van mijn belangrijkste bemerkingen bij Goerne is dat hij het altijd té mooi wil maken. En dat is ook hier het geval. Onder andere Einsamkeit is te afgeborsteld: bijvoorbeeld een zin als "Grauer Vogel in den Zweigen, einsam deine Klage singt" schreeuwt om een expressieve behandeling, die Goerne straal negeert. Het is pas in Der schwere Abend dat er iets meer expressie in zijn stem ligt of in Requiem als hij een bredere dynamiek laat horen.

De meeste liederen dateren uit de laatste levensjaren van Schumann toen zijn geestelijke gezondheid al achteruit begon te gaan. Een uitzondering vormen drie liederen uit Myrthen. De rariteit op deze CD zijn vijf liederen uit de Sechs Gesänge, opus 89, op teksten van ene Wilfried von der Neun (het zesde lied Röselein, Röselein ontbreekt). Er bestaan amper opnames van, met uitzondering van uiteraard de FiDi-opnames met Eschenbach. Goerne begint met een onstuimige Es stürmet am Abendhimmel, gevolgd door een liefelijk Heimliches Verschwinden en eindigt met een speelse vertolking van Ins Freie.

Publicatie: woensdag 14 juni 2017 om 17:04
Rubriek: CD & DVD