Il Grand' Inquisitor

Twee Caballero-zarzuela's in Madrid

Heel af en toe krijgen we in onze contreien wel eens een operette te horen, maar zarzuela is een genre dat niet buiten de Spaanse grenzen geraakt. In het Teatro de la Zarzuela werden talloze zarzuela's gecreëerd, waaronder ook La viejecita. Het is een eenakter die aangevuld werd met Château Margaux.


Luisa, koor (foto © Javier del Real)

De regisseur Lluís Pasqual herwerkte de twee zarzuela's van Manuel Fernández Caballero tot één doorlopende voorstelling zonder pauze. Hij verplaatst alles naar een radiostudio in de jaren '50 waar een zarzuela-programma gemaakt wordt. Het eerste deel is een zangwedstrijd tussen Angelita en Manuel. Dat maakt het mogelijk om de nummers uit Château Margaux op te voeren zonder de hele plot errond.

Angelita zingt haar Romanza, Manuel zingt het hilarische "Viva Sevilla y Galicia". De uitslag is onbeslist en na een duet wordt Angelita als winnaar uitgeroepen. De prijs is dat ze de Château Margaux-wals als reclamespot voor de wijn mag inzingen. Tussendoor worden (vermoedelijk authentieke) reclamespots uitgevoerd. Alles wordt door de radiopresentator met veel enthousiasme aan elkaar gepraat.

Voor het tweede deel van de uitzending wordt een radio-uitvoering gegeven van La viejecita. Tijdens de eerste scène blijven we in de radiostudio... de plot wordt verteld, afgewisseld met de koren en de aria's. Voor de tweede scène verdwijnt de radiostudio, een majestueuze trap rond het orkest (dat achteraan op het podium zit) geeft aan dat we op het bal ten huize van de Markies zijn.

De ster van de avond was Ruth Iniesta die de rollen van Angelita en Luisa zong. Ze heeft een mooie lyrische sopraan, die wel nog wel wat hard klinkt in de hoogte. Emilio Sánchez was een goede Manuel. De rol van Carlos, oftwel "la viejecita", werd oorspronkelijk als een travestierol gecomponeerd. Naar verluidt, wordt Carlos tegenwoordig meestal door een tenor gezongen... gisteren zong de bariton Ricardo Velásquez de rol. Hij heeft niet de grootste stem en de tessituur van Carlos brengt hem soms in problemen.

Wie ooit in Madrid is, kan ik zeker aanraden om ook eens de programmatie van het Teatro de la Zarzuela te bekijken. Het is een charmant theater - qua sfeer vergelijkbaar met de Parijse Opéra-Comique of de Weense Volksoper - waar je repertoire kan horen dat je nergens anders hoort (en ondertussen hebben ze ook Engelse boventitels)... voor een fractie van de prijs die je in het Teatro Real betaalt.

Publicatie: zondag 2 april 2017 om 07:59
Rubriek: Operette