Il Grand' Inquisitor

Agrippina in Antwerpen

De Agrippina-productie van Mariame Clément ging vijf jaar geleden in première in Gent. Eindelijk heeft deze productie de weg naar Antwerpen gevonden. Ze hoort nog altijd tot één van de beste producties van Opera Vlaanderen van de afgelopen jaren en is een absolute aanrader... ondanks het vroege beginuur en late einduur.

In vergelijking met de Gentse bezetting is de Antwerpse bezetting deels gewijzigd. De hoofdrol van Agrippina wordt wel nog altijd op fantastische wijze door Ann Hallenberg vorm gegeven, al klonk haar stem af en toe iets dunner dan gewoonlijk. Renata Pokupic is weer een degelijke Nerone zonder de flamboyante Malena Ernman uit de "oude" Munt-productie te doen vergeten.

De twee mannelijke hoofdrollen zijn wel een verbetering in vergelijking met vijf jaar geleden. Bálint Szabó zingt Claudio met een mooie bas en goede diepe noten. Voor Ottone werd deze keer voor een contratenor gekozen. Ondanks mijn problemen met dat stemtype is Tim Mead een opvallend goede Ottone met een ruime stralende stem. Het enige minpunt was de Poppea van Dilyara Idrisova, die moeite had om voorbij het orkest te geraken...

Het (verkleinde) orkest werd geleid door Stefano Montanari, die tevens klavecimbel speelde en de obligate vioolpartijen voor zijn rekening nam. Het orkest zat trouwens in een verhoogde orkestbak wat de balans met het podium soms wel ten nadele van de zangers beïnvloedde.

Publicatie: vrijdag 24 maart 2017 om 17:09
Rubriek: Opera