Il Grand' Inquisitor

Angelika Kirchschlager - Le Tombeau d'Anacréon

Is "Le Tombeau d'Anacréon" een boek met een CD, of een CD met een nogal luxueus uitgevallen CD-boekje ? Ik ben geneigd de tweede optie te kiezen, al is het maar omwille van de uitvoering van Angelika Kirchschlager en Helmut Deutsch.

De titel verwijst uiteraard naar Goethes Anakreons Grab en Hugo Wolf. Het is me niet helemaal duidelijk wat het doel van het boek is. Het bevat twee artikels, die niet echt veel bijbrengen, een transcriptie van een interview met Kirchschlager en Deutsch en heel summiere uitleg bij de liederen die uitgevoerd worden.

De meeste CD's met Wolf-liederen beperken zich tot één van de drie grote dichters, die door Hugo Wolf op muziek gezet werden: Goethe, Eichendorff en Mörike. Deze CD geeft een overzicht van al deze dichters, aangevuld met twee zelden uitgevoerde liederen op teksten van Byron en de Keller-Lieder Alte Weisen. Daarmee vormt de CD een goed overzicht van Wolfs oeuvre; enkel het Italienisches en Spanisches Liederbuch ontbreken. Het had me dan ook logisch geleken dat de begeleidende teksten ook meer vanuit dit oogpunt geschreven zouden zijn.

Maar elke opname met Kirchschlager is natuurlijk meegenomen. Met deze CD documenteert ze een aantal liederen die ze wel vaker tijdens liedrecitals zingt. In de eerste plaats moeten de Keller-Lieder vermeld worden, die ze trouwens begin dit jaar ook in het PSK gezongen heeft. Bij mijn weten bestaat er enkel een complete opname met Elly Ameling. Even uniek is haar vertolking van de Mignon-Lieder. Niet zozeer omdat ze zo weinig uitgevoerd worden, maar wel omdat die liederen meestal het terrein zijn van sopranen.

De liederen die ze ook in recitals zingt, zijn het best geslaagd, zoals Das verlassene Mägdlein, Begegnung of haar bijna vertellende uitvoering van Erstes Liebeslied eines Mädchens wat ze met een opgewonden expressieve kortademigheid vertolkt. Heel mooi is ook de dromerige uitvoering van Im Frühling, waar een bijna zomers loomheid overhangt.

Het enige - verrassende - minpunt is dat haar uitspraak niet zo knapperig is als ik van haar gewend ben.

Publicatie: maandag 16 augustus 2004 om 21:39
Rubriek: CD & DVD