Il Grand' Inquisitor

Roderick Williams - Der Wanderer

De tweede CD in de Schubert-reeks van Iain Burnside heet "Der Wanderer" - kan het nog Schubertiaanser - met de bariton Roderick Williams.

Na de eerste uitstekende CD, Nacht und Träume met Ailish Tynan, keek ik uit naar het vervolg. En het resultaat is een Schubert-CD die waarschijnlijk in de top-3 van dit jaar thuishoort...

Roderick Williams is bij ons niet echt bekend, zeker niet als liedzanger, maar het liedgenre neemt een belangrijk deel van zijn tijd in beslag. Dat het lied in het algemeen en Schubert in het bijzonder in zijn hart zit, hoor je in elk lied. Hij zingt mooi Duits en brengt alle nuances naar boven in deze opname, die niet gewoon maar een verzameling liederen is, maar als een echt recital gedacht is.

Het Wanderer-thema is uiteraard de rode draad, samen met alle gevoelens die daarmee samenhangen van "Sehnsucht", eenzaamheid en verlangen naar verre geliefdes. In het eerste deel krijgen we de pure Wanderer-liederen te horen met uiteraard Der Wanderer zelf. De eerste zin is al vervuld van Sehnsucht en als hij de fermate van "... immer wo" schijnbaar oneindig lang aanhoudt, voel je daarin al de eenzaamheid van deze Wanderer. In Der Wanderer an den Mond zijn het dan weer subtiele nuances die opvallen als hij bijvoorbeeld andere kleuren bovenhaalt om het onderscheid te maken tussen "ich ernst und trüb" en "du mild und rein".

Het is echter al in het allereerste lied, Willkommen und Abschied, waarin hij zijn visitekaartje afgeeft. Het is een lied waar de verleiding groot is om zich te laten meeslepen in de galopperende pianobegeleiding. Williams vermijdt de hectiek en geeft elke strofe een nieuwe uitdrukking en kleur mee tot en met de tederheid waarmee hij de afscheidsthematiek van de laatste strofe uitdrukt. Je voelt hier dat een Schubertiaan aan het werk is.

Vergelijkbare emoties krijgen we in het laatste deel van de CD te horen. Zo is de Schiller-ballade Der Pilgrim met zijn "das Dort is niemals hier" de perfecte tegenhanger van Der Wanderer. Het zijn merendeels waterliederen, waaronder de twee versies van Der Schiffer. In het Mayrhofer-lied (D536) strijdt hij met de natuurelementen, maar laat zich toch ook weer niet opjagen waardoor elk woord verstaanbaar blijft. In het Schlegel-lied (D694) drukt Schubert de stilte van een nachtelijk glijdend bootje uit en dat weerspiegelt zich in Williams' perfect gedragen rust, inclusief mooi geneurie.

Tussen deze twee liedblokken, staan de Rellstab-liederen uit Schwanengesang. Het zijn niet meteen Wanderer-liederen, maar het zijn wel liederen waar de Sehnsucht het overkoepelend thema is. Het eerste lied, Liebesbotschaft, begint hij heel teder. Het zou zo kunnen passen als een van de gesprekken tussen de molenaarsknecht en het beekje van Die schöne Müllerin. En alhoewel de krijger van Kriegers Ahnung omringd wordt door de weliswaar slapende "Waffenbrüder Kreis" is eenzaamheid zijn deel, wat Williams weer mooi weergeeft in de eerste strofe. En als hij op het einde "Herzliebste, gute Nacht" laat wegsterven, krijg je het gevoel dat deze krijger ook zijn laatste adem uitblaast.

Het is het soort CD waar je naar kan blijven luisteren... elke keer hoor je wel weer iets nieuws. Een aanrader !

Publicatie: dinsdag 6 september 2016 om 20:52
Rubriek: CD & DVD