Il Grand' Inquisitor

Rijsel 2016-2017

Rijsel ligt net over de Belgisch-Franse grens en brengt een relatief bescheiden programma. Het zijn meestal co-producties met opera's die een kleinere bezetting vragen zoals barok- of hedendaagse opera's en maar drie of vier keer opgevoerd worden.

Maar het grote repertoire is toch vertegenwoordigd met Der fliegende Holländer. De productie van La Fura dels Baus ging in 2014 in Lyon in première. De bezetting in Rijsel wordt aangevoerd door Simon Neal (Holländer) en Catherine Naglestad (Senta). La Cenerentola is de tweede bekende titel. Jean Bellorini is de regisseur, de hoofdrollen worden gezongen door Emily Fons (Angelina), Taylor Stayton (Don Ramiro) en Armando Noguera (Dandini).

De rest van het seizoen valt in de categorie rariteiten. Vivaldi is dan wel niet onbekend, maar één van zijn eerste opera's Arsilda, regina di Ponto is het wel. David Radok regisseert, Olivia Vermeulen zingt de titelrol. Handels Il trionfo del Tempo e del Disinganno ging deze zomer in Aix in première in een productie van Krzysztof Warlikowski onder leiding van Emmanuelle Haïm. Met uitzondering van de Belleza komt de Aix-bezetting ook naar Rijsel.

Met Kalîla wa Dimna van Moneim Adwan zijn we bij het hedendaags werk. Deze "opéra-fable" werd dit jaar ook in Aix gecreëerd in een regie van Olivier Letellier. Tenslotte zal in Rijsel Le Premier Meurtre van Arthur Lavandier gecreëerd worden.

Publicatie: woensdag 10 augustus 2016 om 18:37
Rubriek: Toekomstmuziek